Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la ”Euro-Atlantic Resilience Forum – Black Sea Perspectives”

Eduard Turcu
sursă: Nicolae Ciucă, Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a susţinut un discurs, marţi, la Parlament, în cadrul evenimentului ”Euro-Atlantic Resilience Forum – Black Sea Perspectives”.

Acesta a transmis că „Reziliența este unul dintre cele mai versatile și complexe concepte cu care se confruntă NATO. Într-o perioadă în care mediul nostru de securitate a devenit din ce în ce mai complex și amenințător, cu o dinamică îngrijorătoare în ceea ce privește evoluția și natura amenințării, creșterea rezilienței pentru a ne îmbunătăți capacitatea de răspuns și rezistență reprezintă un element central al activității Alianței Nord Atlantice”.

„În ultimii ani, acest concept a câștigat mai multă vizibilitate și aderență în cadrul NATO. A evoluat de la energie și schimbările climatice la gestionarea crizelor și răspunsul la amenințările hibride, cuprinzând o gamă largă de situații, de la nivel societal la nivel național și transnațional. Principiul cheie este că reziliența națională și colectivă reprezintă o bază esențială pentru descurajare și apărare credibile și pentru îndeplinirea eficientă a sarcinilor de bază ale Alianței. Îl considerăm vital în eforturile de a proteja societățile aliate, populațiile și valorile comune”, a precizat liberalul.

De asemenea, Nicolae Ciucă a spus că, „în fața acestei amenințări fără precedent, NATO a răspuns prompt și adecvat, printr-o abordare pe mai multe niveluri, urmărind consolidarea propriei reziliențe. Organizația noastră a făcut acest lucru prin îmbunătățirea poziției de descurajare și apărare a Alianței, oferind asistență partenerilor în consolidarea rezilienței lor, precum și un răspuns cu spectru complet la toate amenințările și provocările viitoare, inclusiv cibernetice, hibride, energetice, CBRN, dezinformare”.

„România s-a adaptat acestor nevoi pentru a contracara numeroase amenințări hibride, nu doar prin elaborarea, anul trecut, a unui Plan național de redresare și reziliență, ci și prin înființarea de noi instituții și infrastructură pentru a face față acestor provocări”, a transmis Premierul.

Distribuie articolul