Pe 28 septembrie vor fi inaugurate, la Suceava, statuia Generalului Iacob Zadik și Turnul Unirii de la Biserica „Nașterea Domnului”

Eduard Turcu

Primarul liberal din Suceava, Ion Lungu, a anunțat că pe data de 28 septembrie vor fi inaugurate două obiective culturale ale orașului: Statuia Generalului Iacob Zadik de pe Aleea Unioniștilor de lângă Palatul Administrativ și Turnul Unirii de la Biserica „Nașterea Domnului”.

Ion Lungu: „În ziua de 28 noiembrie 2022, la ora 10.00 va fi dezvelită Statuia Generalului Iacob Zadik de pe Aleea Unioniștilor de lângă Palatul Administrativ.

Iancu Flondor și Iacob Zadik au avut un rol determinant în înfăptuirea Unirii Bucovinei cu România la data de 28.11.1918”.

Acesta a mai spus că „trupele conduse de generalul Iacob Zadik au plecat din Burdujeni, la data de 8 noiembrie 1918, au ocupat localitățile Suceava și Ițcani, au plecat la Siret la 9 noiembrie 1918 și la 11 noiembrie 1918 au intrat în Cernăuți unde au stabilit ordinea și au preluat puterea.

Ulterior, la 28.11.1918, este convocat Congresul General al Bucovinei care votează Unirea Bucovinei cu România”.

Liberalul a precizat că „este de datoria noastră să cinstim așa cum se cuvine personalitățile care au realizat acte mărețe în procesul de unire al tuturor românilor într-un singur stat, lucru care s-a desăvârșit la 1 Decembrie 1918”.

„De asemenea vom inaugura la data de 28 Noiembrie ora 11:00, Turnul Unirii de la Biserica „Nașterea Domnului„ din Suceava, care este dedicat Centenarului Unirii, dar nu a putut fi inaugurat așa cum se cuvine din cauza pandemiei”, a anunțat primarul Sucevei.

„Primăria municipiului Suceava este unul din principalii finanțatori pentru realizarea acestui edificiu deosebit. Municipalitatea suceveană a suportat și costurile pentru realizarea Medaliei aniversare”, a punctat Ion Lungu.

sursă: Ion Lungu, Facebook

Distribuie articolul