Peste 2.000 de animale de rasă comună, câini și pisici, au fost sterilizate gratuit în Ilfov

Eduard Turcu
sursă foto: Hubert Thuma

Premieră în România: Peste 2.000 de animale de rasă comună, câini și pisici, au fost sterilizate gratuit în Ilfov datorită unui proiect al liberalului Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov.

Problema animalelor singure continuă să fie una de actualitate în toată țara, din păcate. Iar realitatea ne arată că principala cauză a acestei probleme o reprezintă abandonul masiv al animalelor.

Hubert Thuma, președintele PNL Ilfov și președintele CJ Ilfov: „Obișnuiesc să salvez animale de pe stradă. Și e păcat să vezi că unii nu înțeleg că problema animalelor singure e o problemă cauzată de oameni, care, în cele din urmă, tot pe oameni îi afectează. În nicio țară civilizată, nu vezi animale care caută hrană prin gunoaie. Nu plouă cu câini pe străzi, mereu e vina noastră, a oamenilor, noi nu avem grijă de ei, îi lăsăm să se înmulțească necontrolat și apoi punem puii în sac și îi aruncăm la margine de drum. Nu mai bine alegem să fim responsabili, să ne sterilizăm animalele din curte și, în loc să cumpărăm câini și pisici, să adoptăm?”.


Datorită proiectului „E gratis să faci bine”, peste 2.000 de ilfoveni și-au sterilizat gratuit animalele din curte și au înțeles că sterilizarea este unica metodă civilizată prin care putem reduce numărul animalelor de pe străzi. Proiectul continuă și în 2023. Practic, vorbim de un maraton de sterilizări gratuite în tot județul Ilfov. Reprezentanții Biroului Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov fac turul județului. O mașină autorizată pentru transport animale merge din localitate în localitate și preia animale, câini și pisici. Toate animalele sunt transportate la clinica veterinară parte din proiect și operate. Totul este gratuit. În paralel, o clinică mobilă se plimbă prin județ și sterilizează animale de rasă comună de pe străzi, cu scopul de a opri înmulțirea lor necontrolată.


Aceste sterilizări gratuite nu sunt suportate din bugetul de stat, ci din fondurile ONG-urilor partenere, Animal Society și Center of Hope. Consiliul Județean Ilfov are mulți parteneri la capitolul protecția animalelor datorită proiectelor demarat și devenite apoi cunoscute pe plan mondial. De pildă, campania „Umple golul din viața ta”, inițiată de Consiliul Județean Ilfov în colaborare cu Liga Profesionistă de Fotbal, a fost preluată de alte cinci țări și pomenită în toată presa internațională.

Distribuie articolul