Planul REPowerEU din care România va primi 1,3 miliarde de euro, adoptat în comisiille PE

PNL

Poziția Parlamentului European privind Planul „REPowerEU” de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă a fost adoptată cu largă majoritate de Comisia pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare ale PE.

“România va primi 1,3 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței energetice de Federația Rusă și îmbunătățirea infrastructurii energetice.

Fondurile nerambursabile sunt prin pilonul REPowerEU și se vor adăuga sumei pe care România o primește deja prin PNRR. Am încheiat la Strasbourg negocierile privind poziția Parlamentului European pe REPowerEU.

Poziția Parlamentului European prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Rusiei în Ucraina.

Parlamentul mai solicită ca în toate statele membre acest nou pilon să fie elaborat cu implicarea autorităților locale și regionale. Autoritățile locale cunosc adesea cel mai bine care sunt nevoile din comunitățile locale, care sunt categoriile de populație și întreprinderile care au nevoie de sprijin suplimentar”, a declarat Siegfried Muresan, europarlamentar PNL.

Următorul pas pentru adoptarea Planului „REPowerEU” îl constituie votul în plenul Parlamentului European. Acesta va avea loc în sesiunea plenară din 9 – 10 noiembrie. După această etapă, vor urma negocierile finale între Parlamentul European și Consiliu pentru adoptarea legislației europene a pilonului RepowerEU.

Planul ”REPowerEU” vizează o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia și să accelereze tranziția verde, sporind în același timp reziliența sistemului energetic din Uniunea Europeană.

Distribuie articolul