PNL Vâlcea: Constituția este contractul fundamental pe care se sprijină națiunea

Media PNL

“8 decembrie a fost ziua Constituției și dorim să marcăm această zi în conștiința cetățenilor deoarece Constituția este contractul fundamental pe care se sprijină comunitatea națională românească.”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Filiala PNL Vâlcea .

O Constituție nu trebuie să fie doar un document pentru vitrină așa cum sunt de multe ori legile fundamentale ale unor state autoritare. Drepturile și obligațiile cetățenilor români, caracterul statului, ordinea instituțiilor fundamentale nu trebuie să fie doar litera unui text; ele trebuie să trăiască în conștiința fiecăruia dintre noi; respectul arătat Constituției trebuie să fie deplin pentru că, în lipsa acestuia, comunitatea însăși este expusă riscurilor de tot felul.

Când legiuitorul, adică poporul român prin referendum, a adoptat Constituția, el și-a exercitat suveranitatea. În afara Constituției nu există suveranitate, domnia legii, îndatoriri și drepturi. De aceea se cuvine să respectăm și apărăm Constituția în fiecare zi, nu doar de ziua ei, , se arată în comunicat.

Printr-un joc al întâmplării, României i s-a refuzat în mod nedrept intrarea în Schengen prin veto-ul Austriei chiar în ziua Constituției noastre. Din aceasta trebuie să învățăm că forța dreptului se sprijină mai întâi pe Constituție. O comunitate care își respectă legea fundamentală,

 în care îi sunt specificate și interesele, găsește întotdeauna prin acțiuni legale și determinare ecoul dorit în deciziile partenerilor. 

Cu aceasta în minte, ne dorim respect pentru Constituției, adică respect pentru comunitatea românească și pricepere în afirmarea de sine în rândul egalilor noștri întru valori din lumea occidentală, se arată în încheierea comunicatului.

Distribuie articolul