Premieră la Brașov: Primul turn de control virtual din Europa de Est și din România se montează pe Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav

Media PNL
Adrian Veștea, președintele CJ Brașov anunță montarea zilele acestea celui mai mare turn de control virtual din România, pe Aeroportul Internațional Brașov.

„Am participat, cu bucurie și mândrie, în această dimineață, alături de specialiștii de la UTI Construction and Facility Management SA și SAAB Digital Air Traffic Solutions din Suedia, la una dintre cele mai importante etape ale realizării infrastructurii de navigație aeriană a aeroportului de la Ghimbav: montarea sistemului inovativ de camere video al turnului de control virtual.

Aeroportul Internațional Brașov este primul aeroport din România și al doilea aeroport, din lume, construit de la zero, având la bază un turn de control virtual (remote virtual tower), după aeroportul din Suedia.

Implementăm, astfel, în premieră, soluţia de dirijare la distanţă a traficului aerian pe Aeroportul Internaţional Braşov, prin intermediul turnului de control virtual.

Turnul de control virtual are 2 (două) componente:

– cea exterioară, de preluare a imaginilor: sunt 14 camere video, cu infraroșu, orientate 360 de grade, cu ajutorul cărora se preiau toate imaginile din jurul aeroportului, pe o distanță de până la aproximativ 7 km; de asemenea, există, încă, 2 camere mobile suport, care intervin în cazul în care apare o defecțiune la una dintre camerele video sau care pot executa operațiuni de focusare pe anumite detalii; aceste camere video au un sistem de autocurățare foarte avansat, cu aer comprimat, astfel încât să nu existe impurități pe lentilele acestora;

– cea interioară, alcătuită din monitoarele, care vor fi montate la Arad, cu ajutorul cărora operatorii vor supraveghea, vor controla și vor dirija traficul aerian pe aeroportul de la Brașov;

Am convingerea că turnul de control virtual al aeroportului de la Brașov va deveni un model de bune practici, care va fi implementat, în următorii ani, și de alte aeroporturi din România.

Consider că avantajele extraordinare ale turnului de control virtual față de turnul de control clasic, prin tehnologia de ultimă oră dezvoltată pentru dirijarea traficului aerian, vor genera economii substanțiale în privința costurilor operaționale ale aeroportului!

Țin să mulțumesc, în mod deosebit, tuturor celor care au făcut posibilă, implementarea, în premieră, la Brașov, a tehnologiei sistemului de remote virtual tower, atât reprezentanților firmelor, care au produs echipamentele de radionavigație (SAAB din Suedia și Thales din Italia), cât și reprezentanților firmelor contractate de Consiliul Județean Brașov, UTI Construction and Facility Management SA și SC BOG’ART SRL, care și-au respectat, cu profesionalism, obligațiile contractuale.”, a mai declarat pe pagina sa de Facebook Adrian Veștea, președintele CJ Brașov.

„15 iunie 2023 este data la care se va zbura de la Brașov si vom avea curse către toate hub-urile importante din Europa”, a declarat Adrian Veștea, citat de mytex.ro.

A început marcarea pistei de aterizare-decolare. Tot în această perioadă se lucrează şi la realizarea marcajelor şi inscripţionărilor pe suprafeţele de mişcare de la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.

„Sunt trasate marcaje pentru o suprafaţă de 12.200 mp, în culorile galben, roşu, alb reflectorizant, precum şi 700 mp de marcaje negre, anunță bzb.ro.

Pentru marcare se foloseşte o vopsea specială pentru aviaţie, vopsea ce asigură un anumit coeficient de frânare şi o anumită rugozitate, încât să contribuie la frânarea corespunzătoare a aeronavelor când acestea rulează peste suprafeţele marcate.

Vopseaua folosită are depus şi un strat de bile reflectorizante ce conferă o mai bună vizibilitate pe timp de zi şi de noapte. Marcajele sunt realizate la pista de aterizare/decolare, calea de rulare şi platforma de parcare aeronave”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Puteți vedea video aici.

Distribuie articolul