Premierul Ciucă, despre scandalul cerealelor din Ucraina: România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană

Media PNL

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la Parlament, despre scandalul cerealelor din Ucraina, că România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi că în ţara noastă primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, sprijin direct 2 miliarde către agricultori şi un miliard şi ceva pentru investiţii.

Am luat o decizie ca împreună cu alţi cinci premieri să înaintăm Comisiei o solicitare prin care să se efectueze o analiză concretă a situaţiei, legate de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina, şi în mod deosebit tranzitul de cereale din Ucraina asupra preţului la anumite contingente de produse agricole. Până în acest moment pot să vă spun că astăzi după-amiază urmează să aibă loc o şedinţă condusă de vicepreşedintele Comisiei, Dombrovski, în care se vor analiza solicitările noastre şi sperăm ca imediat, la finalul acestei şedinţe, să primim şi un răspuns la scrisoarea pe care am înaintat-o, care are în vedere măsduri care să fie stabilite împreună cu Comisia, astfel încât să avem o măsură unitară. Trebuie să ţinem cont că în acest moment se aplică un Regulament al UE, 870, din mai anul trecut şi de asemenea are o perioadă de aplicare de un an de zile care trebuie revăzută”, a explicat premierul la Parlament.

Nicolae Ciucă a arătat că ”România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi aţi văzut foarte clar că inclusiv Polonia, care a anunţat un set de măsuri, a revenit asupra lor, după discuţiile cu Comisia”.

Premierul a menţionat că încă de săptămânile trecute am avut aproape săptămânal întâlnire cu fermierii şi a discutat toate măsurile pe care trebuie să le ia Guvernul, iar preşedinte Iohannis a intervenit pe lângă preşedintele Comisiei, astfel încât să putem să primim bani mai mulţi de la Comisie.

Sunt mai multe categorii. Şi noi am analizat toate aceste categorii, nu numai cereale. Discutăm inclusiv de mierea de albine, ulei, inclusiv carnea de pui. Trebuie să analizăm perspectiva importului de carne de pui”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Sursa: News.ro

Distribuie articolul