Premierul Nicolae Ciucă: Conflict creat de Moscova a tulburat grav toate legăturile comerciale și resursele țărilor care depind de tranzitarea mărfurilor

Premierul Nicolae Ciucă a participat la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani 2023, unde a vorbit despre riscurile și provocările internaționale din acea zonă, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Acest conflict creat de Moscova a tulburat grav toate legăturile comerciale care traversează sau ocolesc Marea Neagră și a pus o mare presiune pe economiile și resursele țărilor care depind de tranzitarea mărfurilor pe aici. Libertatea circulației maritime ori a survolului aerian au fost profund afectate de conflictul iscat de Rusia, iar asta se vede în distorsiunile create asupra energiei, a prețurilor și în general a economiilor tuturor statelor din regiune.

Dincolo de acest peisaj plin de provocări, le-am prezentat participanților planuri de viitor pe care România le construiește în prezent. Prin țara noastră vor trece importante coridoare de tranzit a gazului, a petrolului ori a electricității, care ne vor transforma într-un adevărat hub energetic regional. Uniunea Europeană plănuiește să realizeze un cablu pe sub mare pentru aducerea electricității produse eolian în Azerbaidjan. Un consorțiu din România și Azerbaidjan studiază o rută de transport a gazului lichefiat între porturile Kulevi (din Georgia) și Constanța Sud, de aici urmând să fie exportat către restul Europei. Astfel, țara noastră va fi un punct nodal pe harta energetică a Europei.

Nu în ultimul rând, am spus celor prezenți că România a fost și rămâne un pilon de stabilitate în regiune. La încheierea mandatului meu, situația economică a țării este solidă, după o creștere de 4,7% a PIB în anul anterior, după cel mai mare grad de atragere a fondurilor europene și după cea mai mare valoare a investițiilor străine directe plasate. Cu un conflict la graniță, România are resursele care ne vor da reziliență în fața oricăror provocări.” a declarat premierul.

Sursa: Facebook Nicolae Ciucă

Leave a Comment