Premierul Nicolae Ciucă, la 105 ani de la revenirea Basarabiei la patria mamă: Ne revine responsabilitatea susținerii drumului european al Republicii Moldova

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat cu ocazia împlinirii a 105 de ani la Unirea Basarabiei cu România, într-un mesaj in care a denunțat, din nou, “înțelegerea rușinoasă între cei doi criminali ai secolului trecut, Hitler și Stalin”.

De asemenea, premierul a mai declarat că Romaniei ii revine responsabilitatea de a menține unitatea de susținere pentru Republica Moldova cu tot ceea ce este necesar pe drumul său european, pentru a se desprinde definitiv din influența nefastă a Rusiei și a consemna pe deplin lichidarea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov.

Aniversăm astăzi 105 ani de la unirea Basarabiei cu România. Revoluțiile din februarie și octombrie 1917 din Imperiul Rus au creat cadrul prin care identitatea românească de peste Prut s-a putut reafirma. Voința basarabenilor, exprimată prin votul din Sfatul Țării, a asigurat reconectarea acestui teritoriu la lumea civilizată printr-un proces de dezvoltare și modernizare, derulat în toată perioada interbelică. Începutul anului 1918 a fost unul dificil pentru România, în contextul situației militare grave în care se găsea țara. Cu toate acestea, armata română a asigurat necondiționat protecția Basarabiei în fața pericolului bolșevizării, care venea dinspre Răsărit.

Contextul geopolitic este acum diferit față de 1918, dar suntem într-o situație similară, în care Republica Moldova se află sub amenințarea acțiunilor destabilizatoare coordonate de Moscova. În acest context, sprijinul total al României este esențial pentru stabilitatea țării vecine și pentru drumul său spre Uniunea Europeană. Am reiterat acest lucru cu ocazia vizitei efectuate recent la Chișinău, în toate cele trei întrevederi la nivel înalt pe care le-am avut: cu președinte Republicii Moldova Maia Sandu, cu premierul Dorin Recean și cu președintele parlamentului moldovean Igor Grosu. Mă bucură faptul că am fost primul șef de guvern care a vizitat Republica Moldova după ce autoritățile de la Chișinău au repus limba română în drepturile sale istorice.”, a declarat Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Nicolae Ciucă

Leave a Comment