Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este o formă de sclavie modernă față de care Gurvenul are toleranță zero

Media PNL

Traficul de persoane este o formă de sclavie modernă față de care Guvernul României are toleranță zero, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul a adresat un mesaj la conferința internațională “Common challenges and new perspectives in fighting trafficking in persons” organizată de Guvern, prin Departamentul pentru Responsabilitate Socială Comunitară şi Grupuri Vulnerabile, Senatul României şi International Justice Mission.

 Mesajul premierului a fost prezentat participanților la reuniune de Mădălina Turza, consilier de stat.

Traficul de persoane este un flagel global care se manifestă În cele mai nebănuite forme şi Îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre cetățenii noştri, inclusiv un număr disproporționat de mare de copii şi femei. Aproximativ 50 de milioane de persoane din Întreaga lume sunt În prezent victime ale traficului de persoane, iar aceste cifre sunt doar date estimative globale despre un fenomen care generează anual câştiguri ilegale de peste 150 de miliarde de dolari. Traficul de persoane este văzut, adesea, ca o formă de sclavie modernă şi, din păcate, este una dintre formele de criminalitate cu creştere accelerată, inclusiv la nivel european, iar noile tehnologii, fluxurile migratorii, dar şi criza COVID 19 au generat riscuri şi provocări suplimentare la nivel european şi internațional“, a afirmat Nicolae Ciucă În mesajul său.

Acesta a subliniat că În ultimii ani peste 14.000 de victime au fost raportate la nivelul UE, dintre care 72% sunt femei şi fete, iar copiii reprezintă aproape un sfert, adică 22% dintre victimele Înregistrate.

El a reliefat că evenimentul organizat de Guvern În colaborare cu Senatul abordează curajos “două teme nevralgice” În lupta Împotriva traficului de persoane, respectiv reducerea şi incriminarea cererii şi combaterea traficului de persoane facilitat de noile tehnologii şi a subliniat că România susține activ măsurile propuse de la nivelul UE.



”România este una dintre primele țări care a avut tăria să incrimineze cererea, respectiv clienții serviciilor furnizate de victimele traficului de persoane şi tot România a generat şi primele precedente În acest sens la nivel european. Tocmai de aceea, consider că este deosebit de important să continuăm acest proces şi să susținem demersurile Comisiei Europene de a incrimina cererea la nivel european “, a afirmat Nicolae Ciucă.

Totodată, premierul a subliniat şi necesitatea implicării celor mai buni specialişti IT În lupta contra traficului de persoane.

“Avem nevoie de cei mai buni specialişti În aceste domenii pentru a dezvolta soluții de siguranță În mediul virtual, dar şi de propuneri de politici publice şi legislative care să aducă În discuție responsabilitatea furnizorilor de conținut şi platforme online”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Sursa: Agerpres.ro

Distribuie articolul