Președintele CJ Arad Iustin Cionca a prezentat cele şase noduri rutiere din județ pe drumul expres Arad-Oradea

Ciprian S.
Președintele CJ Arad Iustin Cionca a prezentat cele şase noduri rutiere în județ pe drumul expres Arad-Oradea
Sursă Foto: Facebook Iustin Cionca

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a transmis cum vor arăta cele şase noduri rutiere în județul Arad, pe drumul expres Arad-Oradea.

Pe teritoriul Județului Arad, dinspre jud Bihor, drumul expres începe în partea de vest a localităților Zerind si Iermata Neagră si se desfășoară spre sud printre localitățile Chișineu – Criș și Socodor. Traseul drumului expres continuă în lungul DN79, pe partea de vest a localităților Nădab, Șimand si Zimandu Nou. În continuare, drumul expres ocolește Municipiul Arad pe partea de nord-vest si face joncțiunea cu Varianta de Ocolire Arad la nivel de autostradă in nodul rutier proiectat la intersecția Variantei de Ocolire cu DN 7.

Ca noduri rutiere în județul Arad, drumul expres are prevăzute șase urcări-coborâri, pe cei aprox. 60 km ai traseului în județul nostru. Două dintre ele sunt în municipiu, celelalte în județ.

  • Nodul Rutier Varianta de Ocolire Arad – DN7 va fi situat la kilometrul 119+873 la intersecția cu drumul național DN 7. Drumul național DN 7 va fi relocat astfel încât supratraversează Drumul Expres Arad– Oradea la km 119+873. La minim 150 m de rampa pasajului vor fi amplasate sensuri giratorii pentru a permite accesul pe toate direcțiile de mers.
  • Nodul Rutier DJ 709C (Arad-Iratoș) și Drumul de legătură cu zona industriala Arad Vest (strada 2) va fi situat la kilometrul 114+436 la intersecția cu drumul județean DJ 709C. Nodul va fi de tip „trompetă” iar accesul spre și dinspre nodul rutier pe drumul expres se va realiza printr-un sens giratoriu amenajat pe drumul județean DJ 709C și viitorul drum Arad – Zona Industrială Vest.
  • Nodul Rutier DJ 709B (Arad-Șofronea) va fi un nod rutier de tip B. Pe drumul județean DJ 709B se vor realiza doua sensuri giratorii. La această intersecție dintre drumul expres Arad-Oradea si drumul județean DJ 709B, drumul expres va supratraversa drumul județean în dreptul km 109+820.
  • Nodul Rutier Varianta de Ocolire Arad- Nord va fi situat la kilometrul 106+736 la intersecția cu drumul național DN 79. Nodul va fi de tip „trompetă” iar accesul spre și dinspre nodul rutier pe drumul expres se va realiza printr-un sens giratoriu amenajat pe drumul național DN79 Arad-Oradea. Varianta de ocolire Arad-Nord va fi construită de Consiliul Județean Arad.
  • Nodul Rutier DJ 792C va fi situat la kilometrul 94+246 la intersecția cu drumul județean DJ 792 C. Drumul județean DJ 792C va fi relocat astfel încât supratraversează Drumul Expres Arad – Oradea la km 94+246. La minim 150 m de rampa pasajului vor fi amplasate sensuri giratorii pentru a permite accesul pe toate direcțiile de mers.
  • Nodul Rutier Chișineu- Criș va fi situat la kilometrul 73+524 la intersecția cu drumul național DN 79A si DN 79. Nodul se va realiza denivelat, drumul expres supratraversând drumul național DN 79A. Accesul spre și dinspre nodul rutier pe drumul expres se va realiza printr-un sens giratoriu ovoidal amenajat pe drumul național DN 79A și un sens giratoriu amenajat la intersecția cu drumul național DN 79.

Dotările drumului expres pe raza județului Arad pot fi grupate in două tipuri, în funcție de caracteristicile funcționale ale spațiului:

  • Parcări și spații pentru servicii (P si S) – vor fi trei pe raza județului Arad (în zona Chișineu Criș, în zona Curtici și în zona municipiului Arad).
  • Centre de Întreținere si Coordonare (CIC), centre de întreținere (CI) si puncte sprijin pentru întreținere – vor fi două în județul Arad, la Șofronea-Curtici și Chișineu Criș.

De asemenea, la limita județului Arad va exista și un punct de sprijin pentru întreținerea mașinilor, adiacent nodului rutier cu drumul național Arad-Oradea.

“Toate spațiile de servicii, centrele de întreținere și punctul de sprijin vor fi prevăzute cu sistem de iluminat public/ panouri fotovoltaice, cu spații de parcare, utilități, clădiri administrative, ateliere, depozite și stații de încărcare mașini electrice. În parcări sunt prevăzute toalete, utilități specifice, spații de parcare, de odihnă, platforme pentru amenajări comerciale, platforme de cântărire.”, a precizat liberalul Iustin Cionca.

Sursă: Facebook Iustin Cionca

Distribuie articolul