Președintele CJ Iași Costel Alexe a prezentat obiectivele majore ale județului Iași care vor fi implementate în perioada următoare

Eduard Turcu

Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iașim, a prezentat într-o conferință de presă, susținută alături de vicepreședinții CJ Marius Sorin Dangă și Sorin Afloarei, obiectivele majore ale județului Iași care vor fi implementate în perioada următoare.

Astfel, în ședința de plen a Consiliului Județean Iași programată pentru luni, 29 ianuarie 2024, vor fi supuse la vot mai multe proiecte de hotărâre care vizează infrastructura rutieră.

“Avem autorizația de construire pentru executarea lucrărilor la înființarea centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași. Vom primi finanțarea prin Programul Regional Nord Est 2021-2027 pentru a moderniza cei aproape 73 de km de drum județean din 10 comune, respectiv Popricani, Rediu, Lețcani, Voinești, Horlești, Mogoșești, Ciurea, Bârnova, Tomești, Holboca. În ședința ordinară de luni, vom supune votului aprobarea cheltuielilor neeligibile pentru plata documentațiilor, sume pe care le vom recupera din noul Program Regional 2021-2027. Totodată, avem scoase la licitație contractele pentru modernizarea drumului județean DJ 282A Popricani – Larga Jijia, în lungime de 10,4 km, a cărui finanțare este asigurată prin PNI ,,Anghel Saligny”, și a drumului județean DJ 282D Potângeni (DJ 282) – Românești – Podu Iloaiei – Scobâlțeni – Popești – Mădârjac (DJ 282E), în lungime de 6 km’’, a precizat Costel Alexe, Președintele CJ Iași.

Pe lista de priorități a Consiliului Județean Iași sunt și două obiective culturale deosebit de importante pentru Iași.

“Am primit oficial solicitarea Ministerului Culturii privind transmiterea, din domeniul public al județului Iași în domeniul public al statului, a terenului din Copou, în suprafață de 9510 mp, pentru a fi dat în administrarea Operei Naționale Române Iași, în scopul construirii noului sediu, pentru care finanțarea este deja asigurată prin acordul cadru de împrumut între România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2024, valoarea de 15 milioane euro, deja alocată, va fi suplimentată cu încă 65 milioane euro, astfel că pentru realizarea acestui obiectiv emblematic al Iașului avem deja fonduri de 80 milioane euro și mulțumim Ministerului Culturii pentru prioritizarea Iașului’’, a spus liberalul.

Cel de-al doilea obiectiv este Filarmonica de Stat “Moldova” Iași, pentru care va fi aprobat în ședința ordinară a CJ un proiect de hotărâre ce va deschide calea pentru începerea lucrărilor.

“Vom aloca din bugetul Consiliului Județean Iași pentru anul 2024 suma de 2.380.000 lei, reprezentând cheltuieli de capital pentru execuție lucrări, supervizare, asistența tehnică din partea proiectantului și cote ISC. Proiectul de reabilitare a clădirilor în care funcționează Filarmonica, pe care l-am dezvoltat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, va primi finanțare tot prin Programul Regional Nord Est 2021-2027. Valoarea investiției ajunge la 80 de milioane de lei, adică 16 milioane de euro. Îi mulțumesc primarului Mihai Chirica pentru parteneriatul pe care îl avem pentru aceste două obiective, Opera și Filarmonica. Cooperarea interinstituțională este esențială atunci când vine vorba de interesul comunității, iar, în sfârșit, există o colaborare foarte bună între Consiliul Județean Iași și Primăria Municipiului Iași, iar rezultatele se văd’’, a afirmat Costel Alexe.

Pe ordinea de zi a ședinței CJ de luni, se va regăsi și proiectul de hotărâre privind aderarea Consiliului Judeţean Iaşi la Asociaţia “INVEST ÎN IAŞI”. Asociaţia are ca scop promovarea Municipiului Iaşi şi al Judeţului Iaşi, ca destinaţie de afaceri, ca hub de investiţii regional şi de interes economic, în vederea creşterii numărului de investiţii în plan local şi dezvoltarea mediului de afaceri.

sursă: CJ Iași, Facebook

Distribuie articolul