Președintele CJ Ionel Bogdan: Promovăm Maramureșul peste hotare și aducem o parte din județ mai aproape de românii stabiliți în Austria

Paul

La Ambasada României din Austria a avut loc inaugurarea expoziției „Maramureș, poartă spre un ținut de poveste”. La eveniment a fost prezent Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

„La Ambasada României din Austria am inaugurat expoziția intitulată: “Maramureș, poartă spre un ținut de poveste”, o poveste în fotografii despre peisajele unice ale județului nostru, surprinse în toate anotimpurile, despre civilizația lemnului transformată în biserici de lemn și porți cu simboluri ancestrale.

A fost o seara specială, cu trăiri și experiențe românești, cu emoție și bucurie pentru cei care și-au adus aminte de țară și de persoanele dragi de acasă”, transmite Ionel Bogdan.

„Președintele administrației județene a vorbit, în cadrul evenimentului, despre bogăția culturală, tradițiile, locurile de poveste, oamenii frumoși ai Maramureșului, elemente care dau unicitate județului.

Expoziția de fotografie a fost realizată cu ajutorul implicării Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale”, precizează serviciul de comunicare al CJ Maramureș.

”Ziua Românilor la Viena”, eveniment realizat la Poarta Maramureșenă din Parcul Laeer Wald

De asemenea, în Viena a mai avut loc și evenimentul ”Ziua Românilor la Viena”, acesta fiind realizat la Poarta Maramureșenă din Parcul Laeer Wald.

„Județul Maramureș a dăruit o Poartă Maramureșeană capitalei Austriei, care a fost inaugurată în luna mai 2006. Simbolul maramureșean a fost realizat de marele meșter Teodor Bârsan, cetățean de onoare al județului Maramureș, care în 2022 a trecut în neființă, lăsând moștenire adevărate opere de artă.

Simbolul maramureșean amplasat în Parcul Laeer Wald din Viena reprezintă o promisiune către comunitatea românească pentru păstrarea legăturilor cu țara și un semn de prețuire pentru comunitatea austriacă”, adaugă CJ Maramureș.

„În Maramureș, avem o moștenire culturală bogată, tradiții, port popular, folclor și peisaje unice în lume, iar pe porțile maramureșene, pe care le mai găsim și astăzi la intrarea în gospodării, meșterii populari redau cu măiestrie cele mai importante elemente specifice județului nostru. Motivul crucii, funia împletită, soarele, pomul vieții, toate aceste motive redau cele mai importante principii după care maramureșenii se ghidează: credința în Dumnezeu, iubirea pentru natură și păstrarea tradițiilor cu sfințenie”, spune președintele administrației județene din Maramureș.

Sursa: Ionel Bogdan / Consiliul Județean Maramureș

Distribuie articolul