Președintele Klaus Iohannis a discutat la Bruxelles cu Donald Tusk, noul Prim-ministru al Poloniei

Ciprian S.
Președintele Klaus Iohannis a discutat la Bruxelles cu Donald Tusk, noul Prim-ministru al Poloniei

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut la Bruxelles, o întrevedere cu noul Prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, în marja participării celor doi lideri la reuniunea EUCO.

Cu acest prilej, Președintele României a adresat noului Prim-ministru polonez felicitări pentru realegerea în funcție și preluarea mandatului, i-a urat succes în atingerea tuturor obiectivelor vizate și l-a asigurat de cooperarea deplină a României pentru toate obiectivele de interes comun cu Polonia.

Președintele Klaus Iohannis și Premierul Donald Tusk:

  • au fost de acord cu privire la importanța aprofundării în continuare a Parteneriatului Strategic foarte bun și substanțial și au trecut în revistă prioritățile de pe agenda bilaterală și proiectele majore din cadrul Parteneriatului Strategic.
  • au agreat intensificarea eforturilor pentru dezvoltarea relațiilor economice, Polonia fiind cel de-al cincilea partener comercial al României, cu un total al schimburilor de peste 5,2 miliarde de euro pentru prima jumătate a anului curent.
  • au salutat cooperarea excelentă dintre cele două țări la nivelul NATO și au analizat prioritățile de pe agenda Aliată, cu accent pe măsurile de reasigurare de pe Flancul Estic al Alianței, fiind agreată o coordonare sporită, inclusiv în pregătirea Summitului aliat de la Washington de anul viitor.
  • au avut un schimb de opinii pe temele de actualitate de pe agenda prezentului Consiliu European, precum extinderea UE, sprijinul pentru Ucraina, situația din Orientul Mijlociu și negocierea noului Cadru Financiar Multianual, fiind agreată o coordonare apropiată între cele două țări.
  • au exprimat susținerea puternică pentru luarea unei decizii pentru începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Donald Tusk au discutat și despre continuarea foarte bunei cooperări dintre România și Polonia, în calitate de Parteneri Strategici și cele mai mari state din Europa Centrală și de Est, la nivel regional, inclusiv în cadrul formatelor regionale relevante, precum București 9 și Inițiativa celor Trei Mări.

Sursă: Facebook Administrația Prezidențială a României 

Distribuie articolul