Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a vorbit la conferința ”Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României” despre ajutorul acordat de România pentru reconstrucția Ucrainei

Ciprian S.
Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a vorbit la conferința ”Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României” despre ajutorul acordat de România pentru reconstrucția Ucrainei

Nicolae Ciucă, Preşedintele Senatului, a vorbit la conferința ”Reconstrucția Ucrainei și rolul strategic al României” despre faptul că ajutorul acordat de România pentru reconstrucția Ucrainei trebuie depășească stadiul actual, printr-o nouă serie de acțiuni concrete.

Liberalul a propus înființarea, la nivel central, a unei structuri care să conțină toate instrumentele guvernamentale necesare participării la reconstrucția Ucrainei și care să țină legătura cu societatea civilă și cu mediul de afaceri.

”România are această capacitate, fiind de la bun început un adevărat hub de ajutorare a vecinilor noștri, Ucraina și Republica Moldova, atât în fața agresiunilor de orice fel ale Rusiei, cât și pe calea integrării europene pe care s-au înscris. Acest hub trebuie să se concretizeze în două direcții foarte clare: una politică de coagulare a tuturor actorilor implicați în acest demers și una a investitorilor care pot fructifica oportunități și stimula activitatea economică ucraineană.”, a precizat Nicolae Ciucă.

De asemenea, Nicolae Ciucă a precizat că este necesară și o asemenea structură axată pe direcția ajutării Republicii Moldova.

”Chiar dacă nu traversează aceeași tragedie prin care trece Ucraina, Moldova este afectată economic și social de războiul din țara vecină. Am propus ca aceste structuri să fie înființate cât mai rapid, fără a mai fi nevoie să așteptăm terminarea războiului. Această pre-poziționare este esențială pentru crearea unei baze concrete prin care România – în viitorul apropiat – va putea participa activ la reconstrucția Ucrainei și la susținerea eficientă a Republicii Moldova.”, a transmis liberalul Nicolae Ciucă.

În cadrul acestui eveniment, liberalul Nicolae Ciucă a avut un dialog foarte bun și consistent cu Igor Grosu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, cu care a discutat despre provocările situației geopolitice actuale, atât pentru București, cât și pentru Chișinău.

De asemenea, Nicolae Ciucă a felicitat think tank-ul New Strategy Center – NSC pentru organizarea forumului, ca un adevărat Davos al Europei de Est.

”Am speranța că astfel de dezbateri vor deveni din ce în ce mai cunoscute, pentru a se stimula creativitatea și inovația în direcții utile României.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Sursă: Facebook Nicolae Ciucă

Distribuie articolul