Primăria Arad va investi peste 100 de milioane de euro în retehnologizarea CET Hidrocarburi

Primăria Arad va investi peste 100 de milioane de euro în retehnologizarea CET Hidrocarburi

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a anunțat un proiect de peste 100 de milioane de euro. Investiția va consta în retehnologizarea CET Hidrocarburi și 38% din valoarea investiției va fi asigurată din bugetul local.

Retehnologizarea CET H se va realiza cu ajutorul unei finanțări din fonduri europene prin PNRR. Aceasta este prima investiție majoră în dotarea CET H cu echipamente și instalații noi,  din ultimii 34 de ani, în urma căreia, în trei ani de zile, Municipiul Arad ar putea dispune de o nouă sursă de producere a energiei termice și electrice.

Investiția presupune următoarele achiziții: 4 cazane cu funcționare pe gaz pentru producerea energie termice, 3 motoare pe gaz ce formează instalația de cogenerare de înaltă eficiență hidrogen ready, o stație de pompare agent termic, o stație electrică și sistem de control, un acumulator de căldură, un degazor termic.

„Retehnologizarea CET H este prioritatea noastră. Vorbim despre o investiție imperios necesară, o investiție mare, în care cofinanțarea europeană este de 62%, iar contribuția noastră este de 38%. Sunt convins că în urma licitație suma de peste 30 milioane de euro, pe care va trebui să o alocăm din buget local, va scădea. Dacă luăm în calcul faptul că doar energia electrică ce se va vinde într-un an de zile poate depăși 30 de milioane de euro, atunci putem considera că învestiția noastră se va amortiza într-un interval de timp scurt. Nu trebuie să omitem nici faptul că se vor reduce și costurile cu certificatele verzi. Vorbim despre alte peste 3 milioane de euro economisite anual. Întrucât avem la dispoziție trei ani de zile pentru a realiza această investiție, estimez că în maxim o lună de zile dăm drumul licitației.”, a declarat primarul Călin Bibarț.

În Arad, peste 20.000 de locuințe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire oferit de societatea CET Hidrocarburi.

”Investiția este necesară și pentru că s-au modificat condițiile de mediu, astfel că instalațiile existente acum trebuie să fie oprite până la finele acestui an. Sunt dotări învechite, depășite fizic și moral. De exemplu cazanele de abur, turbina cu abur și generatorul de 12 MW pe care le utilizăm și azi au fost produse în URSS în 1964!”, a precizat directorul general al SC CET Hidrocarburi, Victor Ciulean.

Sursă: Comunicat Primaria Arad

Leave a Comment