Primăria Municipiului Arad lucrează la actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului

Ciprian S.
retehnologizarea CET-H
retehnologizarea CET-H

Primăria Municipiului Arad lucrează în prezent la actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului prin intermediul unei firme specializate contractate în acest scop. PUG-ul cu care s-a lucrat până acum fiind prelungit fără să i se fi adus modificări. În cadrul conferinței de presă, primarul municipiului Arad, Călin Bibarț a anunțat că noul PUG va fi operațional din 2024.

”Este pentru prima dată în ultimii 26 de ani când se întâmplă acest lucru, PUG-ul cu care s-a lucrat până acum fiind prelungit fără să i se fi adus modificări. Noul PUG va fi operațional din 2024.”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

Primăria-Municipiului-Arad-lucrează-la-actualizarea-Planului-Urbanistic-General

Sorin Ciurariu, arhitect şef: „PUG -ul vorbește despre un viitor, unul pe care noi, în calitate de oameni maturi, îl propunem de fapt generațiilor viitoare. Facem acest lucru în deplină cunoștință de cauză și cu responsabilitate. Avem mai multe etape: mai întâi consultări interne cu structurile de specialitate să vedem dacă toate proiectele sunt așezate așa cum trebuie, apoi consultări sectoriale cu profesioniști din mediul de afaceri, mediul cultural, pentru a vedea dacă strategiile care au fost analizate și cărora li s-au găsit răspunsuri acum, sunt cele adecvate.

”Fiecare cetățean va avea acces la aceste documente, astfel că vom putea avea discuții deschise și vom vedea în fiecare colțișor ce anume trebuie pus. Când toate acestea vor fi parcurse ajungem în fața CLM, aprobăm soluția de principiu și cu această soluție mergem la avizatorii locali și naționali. După obținerea tuturor avizelor, revenim în fața CLM. Odată aprobat, el devine operațional și putem emite acte de autoritate.”, a punctat Arhitectul Șef al Aradului, Sorin Ciurariu.

Liberalul Călin Bibarț a declarat: „Mă bucur că s-au făcut primii pași în direcția actualizării Planului Urbanistic General al Aradului. Am prezentat în mare propunerile ce s-au conturat. Vor urma mai multe etape de consultări, astfel încât până la toamnă să avem soluția de principiu. Apoi urmează o altă perioadă și mai lungă de avizări, care vor impune posibile modificări.”.

PUG-ul este o prioritate pentru municipalitatea arădeană

Din analiza sistematică a situației existente în Arad a reieșit că sunt câteva obiective majore de care Aradul ar avea nevoie: reconfigurarea structurii majore de circulație, prin crearea unor inele menite să decongestioneze traficul din zona centrală a municipiului, navigabilitate Mureșului atât în scop economic cât și turistic, precum și inființarea unor instituții publice.

Cătălin Hancheş, arhitect: „Am avut marea supriză să descopăr că Aradul are niște potențiale unice în zona de Vest a țării. Cetatea Aradului și Mureșul reprezintă chestiuni cu caracter unicat, pe care dacă Aradul știe să și le dezvolte, va avea o altă față comparativ cu celelalte două orașe, Oradea și Timisoara, cu care Aradul concurează, ceea ce nu este în regulă. Eu cred că are o identitate suficient de puternică, încât să și-o dezvolte fără să aibă nevoie de concurență. Cred că exact aceste obiecte pe care noi le-am propus în cadrul PUG-ului, reușesc să aducă în valoare potențialul Aradului. Este foarte important ca aceste aspecte să fie conștientizate, unul dintre ele este navigabilitatea Mureșului, care ține de cultura europeană și care trebuie să fie constientizat la nivel național. Cred că Aradul merită să joace această carte.

Din toate analizele pe care noi le-am făcut, a reieșit nevoia a două obiective majore. Aradul nu are un campus universitar compact și nu are institut de cercetare la nivel local sau național, obligatorii prin lege. Acest amplasament pe care noi l-am găsit se pliază peste nevoile Aradului, iar cealaltă componentă pe partea de sănătate, a reieșit dintr-o lipsă a numărului de paturi necesare la nivelul municipiului, care să deservească atât județul, cât și municipiul.”.

Sursă: Facebook Primăria Municipiului Arad

Distribuie articolul