Datorită administrației liberale din Oradea, prețul gigacaloriei rămâne neschimbat

Paul

Cu ajutorul administrației locale liberale, prețul de facturare al gigacaloriei care este furnizat către utilizatori pentru sistemul de termoficare rămâne neschimbat! Prețul o să fie în continuare de 373 lei!

„Propunerea Executivului pentru Consiliul Local este menținerea tarifului de facturare pentru populație la nivelul sezonului 2021- 2022, asta înseamnă preț cu TVA inclus 335 de lei gigacaloria în primar și 373 de lei gigacaloria în distribuție, indiferent de cota de TVA.”, anunță primarul Florin Birta.

De asemenea, edilul a mai adus niște precizări privind TVA-ul perceput: „Pe lunile de iarnă, Guvernul a scăzut TVA-ul la 5%, iar din martie până în octombrie, TVA-ul revine la 19%. Atunci, indiferent de valoarea TVA-ului, prețul va fi același, primăria urmând să-și mărească subvenția în funcție de creșterea sau reducerea TVA-ului. Subvenția Primăriei Oradea va fi de 60 de lei pentru cei bransați în primar cu TVA de 5% și de 113 lei pentru cei branșați în primar cu TVA de 19%, iar pentru cei branșați în secundar, 68 de lei pentru TVA de 5% și 127 de lei pentru TVA de 19%. Trebuie să înțelegem că această măsură a fost adoptată având în vedere gradul de suportabilitate al populației și cel al bugetului local.”

Cuantumul subvenției acordate de Primăria Oradea s-a dublat

În același timp, primarul orădenilor a dat explicații privind evoluția subvenției acordate populației din ultimii ani. Prin intermediul acestora, liberalul a demontat mitul cum că Oradea ar avea cel mai mar preț din țară al gigacaloriei.

Florin Birta: „Dacă în anii 2018, 2019 și 2020, subvenția s-a menținut la aproximativ 20-21 milioane de lei, în anul 2021 a crescut la 26,7 milioane de lei, iar în 2022 a ajuns la 49 de milioane de lei, din care 8,3 milioane de lei am primit înapoi de la Guvern; estimăm ca în 2023 să avem o subvenție de 39,4 milioane de lei. Practic din 2020 până în 2023, subvenția pe care o susține Primăria Oradea pentru a menține gradul de suportabilitate pentru cetățean s-a dublat”

De altfel, liberalul a arătat și faptul că Oradea are 72.100 de utilizatori ai sistemului de termoficare. Iar prețul total al gigacaloriei fiind de 441 de lei, acesta fiind cel mai mic din țară!

Primarul a precizat: „Cu cât prețul de producție al gigacaloriei este mai mare, cu atât subvenția dată de administrațiile publice locale este mai mare. Noi, pentru că am reușit să reducem pierderile pe sistem de la 47% în 2008 până undeva la 25-27% în prezent, și pentru că investim în continuare în sistem, am ajuns să oferim o subvenție de 60 de lei, iar prețul să fie suportabil pentru populație.”

Sursa: Primăria Oradea, site-ul oficial

Distribuie articolul