Primarul liberal al municipiului Tulcea Ștefan Ilie susține modificarea legislaţiei în sensul de a fi aspru pedepsiţi cei care construiesc ilegal

Primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie declară că este de acord cu modificarea legislaţiei, în sensul de a fi aspru pedepsiţi, interzise, prevenite, construcțiile ilegale.

„Sunt total de acord cu modificarea legislaţiei, în sensul de a fi aspru pedepsiţi, interzise, prevenite, astfel de construcţii. Ele pun în pericol viaţa şi fac insuportabil un oraş pentru a trăi în viitor în el, îl îngrămădesc, distrug utilităţile publice. Nimic nu mai poate face faţă unor construcţii în neştire, ale căror autorizaţii au fost date cu ochii închişi.

La un moment dat, sistemul de alimentare cu apă nu mai are presiune, sistemul de canalizare nu mai poate duce toate dejecţiile, iar cel al apelor pluviale este supraîncărcat pentru că nu mai sunt spaţii verzi şi locuri în care apa să se scurgă în mod natural. Nici curentul electric sau gazul nu mai poate face faţă consumului exagerat ca urmare a faptului că a mai apărut o construcţie fără să se respecte toate avizele, acordurile şi documentaţiile tehnice”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

În ceea ce priveşte construcţiile ilegale, soluţiile sunt intrarea în legalitate, dacă Planul Urbanistic permite, sau demolarea.

„În momentul în care ceri un aviz, instituţia care îl emite trebuie să spună dacă în zonă face sau nu faţă apa, energia electrică sau gazul şi trebuie făcute intervenţii pentru mărirea capacităţii. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat şi la noi foarte mult şi de aceea plângem foarte mult astăzi că nu avem spaţii verzi suficiente sau că în locul acestora s-au construit nişte blocuri, că nu mai avem unde pune maşinile, că atunci când plouă torenţial se strânge apa şi că există foarte multe presiuni în aşa fel încât să poţi da aceste certificate de edificare.

Soluţiile sunt două, respectiv intrarea în legalitate dacă Planul Urbanistic permite şi dacă în urma expertizelor clădirea şi-a adus îmbunătăţire pentru a putea fi legală, sau demolarea. Din păcate, este extraordinar de greu când ai făcut un bloc şi ai vândut apartamente şi trebuie să îi spui unui cetăţean că acolo unde a cumpărat trebuie să fie demolat”, a precizat Ştefan Ilie.

Obiectivele aflate în construcţie în prezent în municipiu sunt autorizate, susţine edilul.

„Acolo unde se construieşte la momentul actual sunt lucrări autorizate. Noi am oprit cea mai  mare parte a lucrărilor care nu sunt legale, pentru că este imposibil să le vezi pe toate, deoarece legea nu face distincţie între un bloc cu 10 etaje sau o magazie în spatele casei. Se mai întâmplă şi astăzi să se facă presiuni şi pleacă oamenii înţelegând sau înjurându-mă în gând că nu am putut să le dau ceea ce doreau, iar soluţia cea mai simplă este să intre în legalitate”, a afirmat Ştefan Ilie.

Sursa: ziaruldelta.ro

Leave a Comment