Programul de încurajare a consumului de fructe, legume și produse lactate în școli, un proces de alfabetizare nutrițională!

Constantinescu Denisa

Am dezbătut în această seară în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, programul de încurajare a consumului de fructe, legume, lapte și produse lactate în școli prevăzut în Regulamentul de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole.

Îl felicit pe colegul meu Marc Tarabella în calitatea de raportor, pe colegul De Neo și pe toți ceilalți implicați în elaborarea acestui raport. Consider că este un instrument foarte bun pentru toți copiii și l-aș circumscrie într-un proces de alfabetizare nutrițională pentru copii. Prin acest program nu facem altceva decât să-i învățăm cum să trăiască sănătos, în așa fel încât să avem generațiile viitoare cât mai sănătoase și apte de muncă. În același timp, eu apreciez că se impune să creștem sumele alocate pentru acest program chiar dacă în unele state nu este neapărat un succes și ar trebui creșterea bugetului coroborată cu ceea ce înseamnă reducerea sarcinii administrative.

Am parcurs câteva studii și am constatat după numeroase discuții că inclusiv în România, 52% dintre directori spun că este un program care le creează dificultăți; în Franța 72%. Trebuie să ne asigurăm că implementarea acestui program nu ține neapărat de ceea ce înseamnă activitatea directorului de școală. El este un program care trebuie să fie gestionat într-o manieră prin care să nu creeze sarcini birocratice pentru aceștia, care până la urmă se vor opune acestui lucru.

Am stat de asemenea de vorbă cu cineva din România care implementa acest proiect și îmi spunea: Domnule Buda, nu este normal să fie nevoie ca mașina să meargă cu mere zi de zi pe la școală. Mi se pare total corect. De ce nu putem să punem merele într-o cameră, să fie păstrate timp de câteva zile?

Iată că sunt aspecte care în opinia mea pot să fie ameliorate din punct de vedere procedural, astfel încât acest program să fie unul de succes și am adus și în atenția colegilor mei toate aceste constatări” a declarat liberalul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul