Programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale continuă în Ilfov

Media PNL

Toate tipurile de cancer sunt cauzate de anomalii în ADN-ul celulelor din organism. Corpul uman dispune de mecanisme de apărare în fața acestor mutații. Cu toate acestea, factorii externi, precum substanțele chimice cancerigene din fumul de țigară, radiațiile și unele infecții, le pot determina să nu mai funcționeze normal. De asemenea, nutriția deficitară sau diferiți hormoni pot favoriza apariția acestor anomalii genetice. Obezitatea, sedentarisumul, consumul de alcool sau tutun sunt indicatori ai unui stil de viață nesănătos și constituie o altă cauză majoră a apariției acestei patologii.

Consiliul Județean Ilfov și Spitalul Universitar de Urgență Militar ,,Carol Davila” și Asociația ,,Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România” (COPAC) cooperează în vederea implementării unui program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale la nivelul județului Ilfov.

Pentru a se înscrie în program, ilfovenii eligibili vor proceda astfel:

  • se vor adresa medicului de familie;
  • dacă nu au medicul înscris în program, vor completa următorul chestionar (Formular de înscriere pentru pacienți testare cancer colorectal – Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (copac.ro) și experții COPAC îi vor direcționa telefonic către cel mai apropiat medic din Ilfov;
  • instrucțiunile privind prelevarea probelor vor fi explicate pacientului de către medicul de familie;
  • după ce proba este în posesia medicului de familie, acesta urmează procedura pentru efectuarea screeningului colorectal.

Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile, dar pot participa toți locuitorii județului care au domiciliul în mediul rural sau urban, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, cu scopul de a accesa în mod gratuit servicii publice de sănătate specifice.

Distribuie articolul