Proiect pentru racordarea la apă și canalizare a locuitorilor din 14 localități arădene

Media PNL

Consiliul Județean Arad, Compania de Apă și un număr de 14 primării de orașe și comune, alături de municipiul Arad, au prezentat un nou proiect pentru care județul Arad își dorește să obțină finanțare prin PNRR, pentru racordarea utilizatorilor casnici la rețelele de apă și/sau de canalizare.

Un proiect important, pentru sprijinirea familiilor și persoanelor singure, cu venituri reduse, care au media veniturilor nete lunare sub salariul minim brut pe țară pe membru de familie și care se vor putea racorda gratuit la rețeaua de apă și canalizare.

Astfel, vor putea realiza economii substanțiale, de mii de lei. O racordare la apă, fără spargerea asfaltului, costă 4000-5000 de lei, iar racordul la canalizare are prețul de 3000 de lei. Dacă trebuie spart și asfaltul, la această sumă se adaugă aprox. 170 lei pe metru liniar. 

„În județul Arad ne confruntăm cu faptul că multe gospodării nu se racordează la apă, pentru că nu au posibilitatea să plătească taxa de racordare.

Acest proiect va rezolva problema și este un pas spre normalitate. Adică nu este firesc ce se întâmplă acum, ca într-o comună cu rețea nouă de apă, pe o stradă să fie doar câțiva abonați. Ține, până la urmă, de confortul minim și de condițiile de viață, iar noi tot ce facem la Consiliul Județean Arad, pentru asta facem – ca în Arad să se trăiască mai bine, să creăm condiții similare cu cele pe care oamenii, în special tinerii, sunt tentați să le caute în străinătate”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. 

Inițiativa de a depune proiect pentru accesarea fondurilor prin PNRR a fost a Companiei de Apă, care a stabilit un parteneriat cu 14 administrații: Zărand, Vladimirescu, Nădlac, Șofronea, Zerind, Macea, Șiria, Ghioroc, Dorobanți, Sântana, Arad, Pecica, Pâncota, Zădăreni. 

„Ne referim la o valoare a proiectului de 5,2 milioane lei, pentru toate cele 14 orașe și comune și un număr total de 563 de gospodării beneficiare eligibile. Suma alocată pentru racordare este de 1900 de euro/beneficiar”, a completat Vasile Borha, directorul Companiei de Apă. 

Iustin Cionca, președintele CJA, a mai subliniat faptul că, în ultimii șase ani, Consiliul Județean Arad a realizat investiții de aproximativ 475 milioane de lei, echivalentul a 100 de milioane de euro, care au fost făcute pentru extinderea rețelei de apă și canalizare din județul Arad. În cifre, proiectul de extindere a rețelei a cuprins două faze: 

Faza I: 328 milioane lei, prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.

Faza II: 148,4 milioane lei, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare. Cea de a doua fază este realizată 99%, însumând 10 contracte care vizează aglomerările urbane din Arad, Fântânele, Curtici, Sântana, Ineu, Șiria, Pâncota, Păuliș, Nădlac și Pecica.

Distribuie articolul