Raluca Turcan: Aviz pozitiv pentru bugetul Ministerului Culturii pe anul 2024 în comisiile parlamentare de specialitate

Eduard Turcu

Bugetul Ministerului Culturii pe anul 2024 a fost avizat pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate.

„În anul care urmează, Ministerul Culturii are prevăzută o alocare bugetară cu peste 16% mai mare față de anul pe care îl încheiem, ceea ce ne va permite să susținem evenimentele culturale majore, dar și programele și proiectele de investiții demarate în ultimele luni”, a spus Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii.

Aceasta a prezentat în comisiile pentru cultură ale Parlamentului, prioritățile de finanțare prevăzute în bugetul pe anul 2024, „un buget care ne provoacă să fim cumpătați și relevanți în modul în care utilizăm resursele pentru a putea susține cât mai bine sectoarele culturale, pentru a crește accesul la cultură și pentru a proteja și pune în valoare patrimoniul prin investiții”.

Execuție bugetară de aproape 99% pentru Ministerul Culturii în 2023

În 2023, Ministerul Culturii a avut o execuție bugetară de aproape 99%.

„Așadar, nu am irosit niciun ban, ci am utilizat cu maximă chibzuință fiecare leu din buget. Mai mult, în ultimele șase luni din 2023 am deblocat proiecte de investiții care trenau de ani de zile, am făcut toate demersurile pentru a onora obligații asumate de Minister, care nu fuseseră încă acoperite, am găsit soluții pentru a stimula sectoarele creative, pentru a menține instituțiile de cultură alături de publicul lor și pentru a crește accesul oamenilor la cultură.

Am convingerea fermă că orice leu folosit pentru cultură nu este un leu cheltuit, ci unul investit și că acel „return on investment” care nu poate fi cuantificat în cultură cu certitudine, așa cum se întâmplă cu investițiile în alt gen de proiecte, înseamnă multiplicarea exponențială a beneficiului prin aceea că asigură României generații viitoare mai educate și mai instruite și certitudinea prezervării unui patrimoniu cultural a cărui valoare crește în timp. Așadar, orice majorare a bugetului este binevenită, pentru că ne oferă posibilitatea să deschidem noi căi în abordarea politicilor culturale. De pildă, un obiectiv major este să asigurăm acces la cultură către cât mai mulți consumatori, din toată țara, și să orientăm produsele culturale către tineri”, a afirmat ministra liberală a Culturii.

Priorităţile de finanţare ale Ministerului Culturii în 2024 se vor îndrepta în următoarele direcţii:

  • Continuarea finanţării programelor şi proiectelor multianuale pentru care ministerul s-a angajat să aloce fonduri. 19% din buget este destinat finanțării sectorului cultural independent și producției de film;
  • Continuarea investițiilor în patrimoniul construit. 168 milioane lei alocate în buget pentru susținerea proiectelor derulate prin Institutul Național al Patrimoniului și prin Unitatea de Management a Proiectului;
  • 40 milioane lei pentru acțiuni culturale în 2024: Programul naţional de achiziţie de carte pentru biblioteci; Bienala de Arhitectură de la Veneţia; Programul ACCES; Programul de Festivaluri (Festivalul Național de Teatru, Transilvania International Film Festival, Festivalul Internațional de Teatru Sibiu, Astra Film Festival,Unfinished festival); Proiecte culturale prioritare (Târgul de Carte BOOKFEST, Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus. Carte de învăţătură, Festivalul internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), Festivalul Internațional de Poezie București, Festivalul Dilema Veche);
  • Asigurarea finanțării pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR de către Ministerul Culturii,în calitate de coordonator de reforme și investiții;
  • Finalizarea proiectelor incluse în Programul Timișoara-Capitală Europeană a Culturii în anul 2023;
  • Achiziție de artă și achiziția de bunuri culturale mobile prin exercitarea dreptului de preempțiune;
  • Susținerea proiectelor cu finanțare din fonduri nerambursabile, a Programului Național Limes, și a Programul Național de finanțare a cercetărilor arheologice sistematice;
  • Asigurarea sumelor necesare pentru continuarea proiectului privind transportul cărţilor către depozitele legale ale Bibliotecii Naţionale a României din Cluj, Timişoara şi Iaşi – 900 mii lei în 2024;
  • Creșterea cu 80% față de anul trecut a investițiilor în echipamente și dotări pentru instituțiile de cultură din țară.

Bugetul include derularea unor proiecte culturale mari

Ministerul Culturii va putea avansa în 2024 proiectele pentru obiective esențiale cum ar fi Muzeul de Istorie din București, Teatrul Național și Opera Națională din Cluj, Muzeul „George Enescu” din București și multe altele este fără îndoială un câștig.

„De asemenea, bugetul include derularea unor proiecte culturale mari și finanțarea schemelor de sprijin dedicate sectoarelor culturale independente și producției de film, ceea ce va aduce în România investiții substanțiale. Vom putea investi în achiziția de artă contemporană și vom putea derula programul de achiziție de carte pentru toate bibliotecile din România, ceea ce va reprezenta un sprijin real în încurajarea consumului de carte și în facilitarea accesului la cultură pentru copii și tineri”, a spus Raluca Turcan.

Liberala a mai afirmat că bugetul pe 2024 permite, în mare măsură, „să rezolvăm probleme istorice ale culturii cu impact major asupra publicului consumator de cultură și a patrimoniului cultural mobil în egală măsură și mă refer aici la rezolvarea problemei fondurilor destructurate ale Bibliotecii Naționale a României”.

Pentru instituțiile din subordinea ministerului, adică teatrele, instituțiile de concerte și spectacole, centrele culturale și muzeele din toată țara acest buget prevede o creștere importantă a sumelor pentru investiții în echipamente și dotări, lucru absolut esențial pentru a oferi publicului activități culturale de calitate și dorința de a reveni în acele săli de spectacol sau muzee.

„Bugetul de stat pe anul 2024, în ansamblul lui, este gândit ca un buget pentru dezvoltarea României cu accent pe investiții, iar strategia pe care o avem pentru domeniul culturii se va înscrie în această linie, în condițiile alocării pe care o avem la dispoziție pentru minister și pentru instituțiile subordonate”, a tranmis Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii.

sursă: Raluca Turcan, Facebook

Distribuie articolul