Raluca Turcan, deputat PNL: bugetul Asigurărilor de Stat pe anul 2023 este un buget generos, cu ținte ambițioase și care obligă foarte mult

Eduard Turcu

Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că Bugetul Asigurărilor de Stat pe anul 2023 este un buget generos, cu ținte ambițioase și care obligă foarte mult.

Raluca Turcan: „Constatăm, cu un oarecare optimism, că Bugetul Asigurărilor de Stat pe anul 2023 este un buget generos, cu ținte ambițioase și care obligă foarte mult. Nu ne putem juca de-a reforma pentru ca cifrele actuale permit și reforma pensiilor speciale, și reforma pensiilor din sistemul public, și reforma salarizării cât și a asistentei sociale”.

„Punctul de pensie ajunge la valoarea de 1.785 lei începând cu data de 1 ianuarie 2023. Este a treia majorare a punctului de pensie în trei ani, după cea cu 14% în septembrie 2020 și 10% de la 1 ianuarie 2022”, a precizat liberala.

Fostul ministrul al Muncii a punctat că „este de apreciat că prin Bugetul de Stat și Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat se respectă actualizarea automată a ISR și a alocațiilor de stat pentru copii – mecanisme previzibile și sustenabile pentru majorarea veniturilor cu rata inflației.

În altă ordine de idei, ne dorim ca Ministerul Muncii și Solidarității Sociale să vină cât mai repede cu mecanismul obiectiv pe baza căruia să fie stabilit, începând cu anul 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată – stabilirea acestuia să nu mai depindă decât de evoluțiile obiective economice – inflația, productivitatea, dinamica economiei”.

Majorare cu 12,5% a punctului de pensie

„Grație măsurilor economice corecte, care au fost adoptate în ultimii ani, încasările din contribuții de asigurări sociale au crescut și au permis o majorare cu 12,5% a punctului de pensie, dar și o diminuare a transferurilor de la BS la BASS (de la 11,7 mld. lei la 10,7 mld lei)”, a spus deputatul PNL.

Raluca Turcan: „Eforturile pe care le-am făcut la Ministerul muncii în anul 2021 sunt răsplătite în anul 2023. Astfel, sunt prevăzute în buget sume importante din fonduri externe (cca. 206 milioane de lei prin PNRR) pentru investiții și reforme structurale: digitizarea dosarelor de pensii, digitalizarea tuturor instituțiilor din subordinea MMSS, centrele de zi pentru copii, persoane cu dizabilități și persoane vârstnice”.

Puteți citi întreaga declarație aici.

sursă: Raluca Turcan, Facebook

Distribuie articolul