Raluca Turcan, ministra Culurii, a anunțat că intră în linie dreaptă realizarea investiției de peste 100 de milioane de euro pentru Muzeul Național de Istorie a României.
Raluca Turcan: „Intrăm în linie dreaptă în realizarea investiției de peste 100 de milioane de euro pentru Muzeul Național de Istorie a României, finanțată prin Acordul – cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”.
„Am depus la SEAP documentația de elaborare a D.A.L.I. pentru obiectivul de investiții Muzeul Național de Istorie a României, urmând ca anunțul de participare să fie publicat în următoarele zile, după parcurgerea celorlalte etape obligatorii: verificarea documentației de către Ministerul de Finanțe și validarea de către Agenția Națională a Achizițiilor Publice”, a spus liberala.
MNIR va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat și restaurat în România
Aceasta a anunțat că „Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat și restaurat în România, cu o suprafață totală de 32.000 mp, după Palatul Culturii din Iași, unde investiția realizată prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii a fost de 26,4 milioane euro, în perioada 2007 – 2016”.
„Muzeul deține cea mai valoroasă și semnificativă parte a patrimoniului arheologic, numismatic și istoric al țării, multe dintre ele fiind unicate în Europa și în lume”, a precizat ministra Culturii.
Prin proiectul de investiții pe care va fi demarat se urmărește atât consolidarea și restaurarea clădirii monument istoric, cât și realizarea unui spațiu modern, european, adecvat rolului ce i-a fost atribuit – de păstrător al celei mai importante colecții clasate în categoriile patrimoniului cultural național mobil, fond și tezaur.
„În cadrul celui de-al treilea Acord – cadru cu BDCE, finanțăm proiecte de investiții pentru alte șapte obiective de patrimoniu și infrastructură culturală: Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, o nouă sală de concerte în Iași destinată Operei Naționale Române Iași, Vila „Ion I.C. Brătianu” din București, Conacul “Vârnav Liteanu” de la Liteni, județul Suceava, Vila „Florica” de la Ștefănești, județul Argeș, Muzeul Revoluției Anticomuniste de la Timișoara. Am deschis discuțiile pentru extinderea acestui portofoliului de investiții in parteneriat cu BDCE pentru cel puțin încă trei obiective: Opera Națională Română, refacerea Sălii Palatului sau construirea unei noi săli de spectacole în București si restaurarea si extinderea Muzeului Antipa”, a declarat Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii.
sursă: Raluca Turcan, Facebook