Raluca Turcan: Perioada de aplicare a programului de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale pe teritoriul României se va extinde până la finalul anului 2026

Eduard Turcu

Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii, a anunțat că perioada de aplicare a programului de atragere a investițiilor în producția de opere audiovizuale pe teritoriul României se va extinde până la finalul anului 2026, urmând ca un nou apel de proiecte să fie deschis în luna aprilie 2024.

„În baza analizei proiectelor depuse în sesiunile trecute am determinat că, în perioada 2018 – 2020, au fost atrase în România investiții directe în producția de film și domeniile conexe de aproape 100 de milioane de EURO. Prin extinderea perioadei de aplicare a acestui program și prin modernizarea structurii de finanțare, ne propunem ca România să devină cea mai bună destinație de producție din Estul Europei și să atragem, în perioada 2024 – 2026, investiții directe estimate a depăși 380 de milioane de EURO”, a declarat Raluca Turcan.

Liberala a propus restructurarea etapelor de analiză și aprobare a finanțării, astfel încât să fie finanțate doar filmele care încep producția pe teritoriul țării noastre și, astfel, să realizăm o alocare cât mai eficientă a bugetului rămas.

„Trebuie să recunoaștem că funcționarea acestui program este esențială pentru menținerea României în industria producției de film și pentru remedierea consecințelor blocajului administrativ din perioada 2019-2023, care au determinat partenerii internaționali și profesioniștii români de excepție să se orienteze către alte teritorii. Nu este suficient să ne mândrim cu faptul că profesioniști și artiști români sunt recunoscuți prin premii și nominalizări internaționale, este esențial să le asigurăm acestora condiții normale pentru a-și desfășura activitate aici, în țara lor.

Cred că debutul celei de-a 74a ediții a Festivalului International de Film de la Berlin este un moment extraordinar pentru a reasigura partenerii internaționali de angajamentul ferm al României în repornirea acestui program și de a anunța intenția de a deschide sesiunea 2024 în luna aprilie, într-un format îmbunătățit”, a transmis Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii.

sursă: Raluca Turcan, Facebook

Distribuie articolul