Raluca Turcan: Restaurarea și punerea în valoare a Castelelor Peleș și Pelișor, ca parte a patrimoniului cultural național, reprezintă un obiectiv prioritar al Ministerului Culturii

Eduard Turcu

Restaurarea și punerea în valoare a Castelelor Peleș și Pelișor, ca parte a patrimoniului cultural național, reprezintă un obiectiv prioritar al Ministerului Culturii, conform declarațiilor făcute de Raluca Turcan.

Raluca Turcan: „În discuțiile purtate atât cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și Alteța Sa Regală Principele Radu al României, cât și cu colaboratorii Casei Regale a României, am punctat acțiunile concrete, prezente și viitoare, pe care le avem în vedere, pentru a proteja și promova aceste excepționale valori la nivel european”.

„Documentația de atribuire pentru lucrările în primă urgență pentru intervenția la acoperișurile monumentelor istorice Castelul Peleș și Castelul Pelișor a fost publicată în sistemul electronic al achizițiilor publice (SEAP) în luna septembrie 2023, astăzi fiind ultima zi pentru depunerea ofertelor tehnico-financiare de către operatorii economici. Investiția are o valoare de 8,7 milioane de lei”, a spus liberala.

Aceasta a precizat că „pentru restaurarea și punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleș – proiect inițiat anul trecut de Ministerul Culturii prin încheierea contractului de prestări servicii de proiectare pentru elaborarea documentației tehnico-economice, faza DALI – etapele ulterioare vor fi demarate după obținerea avizului Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice”.

„Am analizat, de asemenea, împreună cu reprezentanții Casei Regale, intenția noastră de includere în Patrimoniul Mondial UNESCO a castelelor Peleș și Pelișor, primul pas fiind transmiterea, până la data de 31.01.2024, a formularului pentru includerea acestei poziții în Lista Indicativă a României. Pentru reușita acestui demers, sunt necesare atât susținerea Casei Regale a României, cât și implicarea administrației publice locale și a comunității”, a subliniat ministra.

„Nu în ultimul rând, am discutat despre demararea unor proiecte culturale în parteneriat cu Casa Regală a României, cu rolul de a pune în valoare aceste obiective de patrimoniu unice în țară și în Europa”, a transmis Raluca Turcan.

sursă: Raluca Turcan, Facebook

Distribuie articolul