Republica Moldova continuă drumul spre o integrare europeană

Paul

Delegați din Republica Moldova s-au aflat zilele trecute la Arad. Această întâlnire a fost efectuată pentru a studia absorbția fondurilor europene. Și au avut și de unde să învețe aceste lucruri, într-un județ cu o administrație liberală. În momentul de față în această zonă sunt în lucru proiecte în valoare de 5 miliarde de euro, iar finanțările pentru aceste proiecte au venit din trei direcții:

 • fonduri europene;
 • fonduri naționale;
 • fonduri locale.

De asemenea, delegația din Republica Moldova este formată din:

 • Un reprezentant al Guvernului din Moldova;
 • Patru președinți de raioane;
 • Zece primari;
 • Conducerea a patru spitale de stat;
 • Doi reprezentanți ai Ministerului Sănătății;
 • Conducerea Comitetului Național Olimpic;
 • Președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova;
 • Conducerea a trei grupuri de presă;
 • Numeroși specialiști în administrație și educație.

În contextul actual, s-a organizat un laborator de atragere a fondurilor europene în administrație. Acesta a avut loc la Consiliul Județean Arad și a însemnat un schimb de experiențe cu 59 de primari și viceprimari din județul Arad.

Iustin Cionca, președintele CJ Arad: „Astăzi este o zi importantă pentru Arad, fiindcă datorită inițiativei Universității „Aurel Vlaicu”, avem ocazia să găzduim o importantă delegație din Republica Moldova, pentru a împărtăși experiențele noastre cu privire la absorbția fondurilor europene.”

De asemenea, liberalul a mai adăugat: „Consiliul Județean Arad are astăzi în lucru, în diferite faze 34 de proiecte pe șase linii de finanțare europeană: Programul Operațional Regional, Programul Operațional Infrastructură Mare, Programul Operațional Capacitate Administrativă, Programul Transfrontalier Interreg România-Ungaria, Programul Operațional Asistență Tehnică, Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiecte viabile, care vor atrage fonduri semnificative și care vor contribui determinant la dezvoltarea județului nostru”.

De altfel, județul Arad este înfrățit cu raioanele Ungheni, Ialoveni și Anenii Noi, iar Iustin Cionca a dorit să le explice acestora parcursul pe care CJ Arad l-a avut în mecanismul de atragere a fondurilor europene. În acest sens, relația dintre județul Arad și Republica Moldova este una importantă!

Parcursul Consiliului Județean Arad în atragerea de fonduri europene

Președintele CJ Arad adaugă: „România este membru al Uniunii Europene din anul 2007. Dar am început să scriem și să depunem proiecte de finanțare încă din perioada de preaderare, creionând dezvoltarea satelor, comunelor, orașelor, municipiilor și județelor pe instrumentele financiare europene.”

De asemenea, acesta exclamă faptul că: „Aradul este astăzi printre județele cele mai eficiente, la nivel administrativ, care folosesc în cea mai mare măsură fondurile europene pentru investiții. Avem, astăzi, în derulare, proiecte în valoare de 5 miliarde de euro în județ, în modernizarea infrastructurii, construirea și dotarea de spitale, extinderea rețelei de apă, canalizare și gaz, modernizarea infrastructurii feroviare și derulăm cel mai ambițios proiect al unor administrații locale care s-au asociat între ele pentru o mai bună conexiune – proiectul de construire a drumului expres Arad-Oradea, care va lega două dintre cele mai dezvoltate județe din România, Bihorul și Aradul.”

De asemenea, proiectele Aradului au o contribuție proprie de doar 2%, iar restul de 98% sunt din fonduri europene.

Singurul parcurs favorabil pentru Republica Moldova este cel european!

Liberalul a declarat: „De aceea, pentru că avem deja o experiență de 15 ani în Uniunea Europeană, am convingerea că Uniunea Europeană este singura cale de urmat pentru Republica Moldova! Aradul s-a dezvoltat pe fonduri europene și este astăzi un exemplu în România a ceea ce înseamnă valorificarea corectă a aderării la UE.”

În cadrul întâlnirii, vizita județului s-a efectuat pe mai multe domenii. Primarii din delegație s-au deplasat în teritoriu, la Radna, Șiria și Ghioroc; iar rectorii și profesorii, la Universitatea „Aurel Vlaicu”. De asemenea, delegații din domeniul medical au vizitat Spitalul de Oncologie, Spitalul Județean și secția de Radiologie Pediatrie. Reprezentanții mass media urmând să desfășoare o întâlnire de lucru cu reprezentanții mass-media arădene!

Administrațiile liberale arată importanța accesării fondurilor europene și folosirea acestora către o Românie modernă. Singurul parcurs favorabil pentru Moldova este cel european, așa cum și județul Arad s-a dezvoltat din fonduri europene!

Distribuie articolul