România beneficiază de 8 miliarde euro pentru investiții în sănătate. Eurodeputatul Cristian Bușoi: 6.000 de boli rare distincte există în UE

Președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, a participat la evenimentul „Dezvoltarea Genomicii și Impactul în Bolile Rare”, organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, cu ocazia Zilei Internaționale a Bolilor Rare. În cadrul întâlnirii, europarlamentarul a vorbit despre oportunitățile României de a se dezvolta în domeniul sanitar cu cele 8 miliarde de euro pentru investiții în sănătate.

„6.000 de boli rare distincte există în UE. Cel puțin 30 de milioane de persoane din Europa trăiesc cu o boală rară, iar statisticile arată că până la 6% din populația lumii poate fi afectată de o boală rară la un moment dat în viața. Aproximativ 80% dintre bolile rare sunt de origine genetică.”, transmite Cristian Bușoi.

„De-a lungul anilor, Uniunea Europeană a venit cu câteva planuri și strategii de acțiune. A construit o rețea de referință pentru centre privind bolile rare, iar aici în calitate de raportor al Parlamentului European pentru programul de sănătate al UE 2021-2027 am reușit să obținem o continuare a finanțării pentru European Reference Network. Mai mult de 600 de unități din diverse spitale la nivelul UE cu aproape cu 1.500 de specialiști sunt implicați în această rețea a centrelor de referință pentru bolile rare”, adaugă europarlamentarul liberal.

 

Sursa: Cristian Bușoi

Leave a Comment