Sebastian Burduja: Buget în valoare de 1,5 milioane lei pentru premiile a 24 de echipe care au obținut recunoaștere pe cele mai importante scene internaționale

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja a afirmat că premiile Henri Coandă sunt o inițiativă a Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, care are scopul de a recunoaște rezultatele excepționale ale elevilor și studenților români la competiții tehnico-științifice internaționale. De la NASA la campionate mondiale de robotică, competiții pentru case inteligente și proiecte de comunități în spațiul cosmic.

Am premiat la Palatul Victoria, 24 de echipe briliante care au obținut recunoaștere pe cele mai importante scene internaționale, pentru rezultatele lor deosebite în cercetare aplicativă, în domenii precum robotica, medicina, ingineria spațială, tehnologii avansate de fabricație, inteligența artificială etc.

Tinerii merituoși vor primi fiecare câte 15.000 de lei (premiul I), 9000 de lei (premiul II), respectiv 6000 de lei (premiul III). Bugetul total al premiilor este de 1,5 milioane lei.
Pe lângă premii, programul Henri Coandă are și componenta de burse, aflată în prezent în proces de evaluare. Pentru prima oară, 20 de echipe de elevi și studenți vor primi finanțări de până la 100.000 de lei pentru a își acoperi cheltuielile aferente deplasării la competiții tehnico-științifice internaționale.

Henri Coandă este inițiativa guvernului Nicolae Ciucă, adoptată anul trecut, iar premianții de astăzi fac parte din prima promoție a acestui program prestigios. Le-am transmis cuvintele marelui savant român, odată cu apelul de a da înapoi României rodul muncii și inteligenței lor:

Traiesc insa acum cu constiinta linistita ca un roman, ca un om pe nume Coanda, a putut face ceva, cat de putin, pentru tara sa, pentru tara in care s-a nascut, pentru tara care i-a fost tara si cand s-a gasit departe de ea, pentru pamantul pe care vrea sa-si dea – cand o veni momentul – ultima suflare.” a spus ministrul.

Sursa: Facebook Sebastian Burduja

Leave a Comment