România se află În cel mai bun punct pentru transformarea digitală având la cel mai Înalt nivel al statului un angajament că transformarea digitală e prioritate zero pentru țară, a declarat, miercuri, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării Åi Digitalizării.
„Cred că suntem În cel mai bun punct pentru transformarea digitală a României din câteva motive. Ãn primul rând, avem, la cel mai Înalt nivel al statului, un angajament că transformarea digitală e prioritate zero pentru România. E un angajament luat de prim-ministrul României Åi cred că este primul prim-ministru care face acest lucru. Transformarea digitală contează, este importantă Åi trebuie continuată. Apoi, pe baza acestui angajament, noi am reuÅit În ultimele 10 luni de zile câteva lucruri Åi o să fiu succint: cloud-ul guvernamental, proiect de 600 de milioane de euro, care are o bază legislativă acum, are o documentație tehnică Åi are licitații deja lansate de peste 100 de milioane de euro. Ãn 2026, la finalul anului vom avea acest cloud guvernamental finalizat Åi cel puțin 30 de instituții ale statului migrate În cloud. AÅa cum s-a Întâmplat de la bun Început Åi când am scris ordonanța cloud-ului Åi când am Îmbunătățit documentația tehnică, am făcut-o În acest spirit de parteneriat cu mediu privat Åi inclusiv cu Microsoft Åi vă mulțumesc pentru toate contribuțiile pe care le-ați avut”, a spus Sebastian Burduja, la evenimentul „Microsoft Envision Romania 2023„. a declarat Sebastian Burduja.
El a menționat Legea interoperabilității, promovată În Parlamentul României de deputatul Sabin SărmaÅ. Sebastian Burduja a afirmat că pentru prima dată statul vine Åi spune instituțiilor statului că ele nu dețin datele românilor, românii ÎÅi dețin propriile date, iar instituțiile sunt obligate să nu Îi mai pună pe oameni pe drum.
Ãn opinia sa, În acest moment doar un sfert dintre români au competențe digitale de bază, deÅi undeva la peste 80% dintre români sunt conectați, sunt online. Ãn acest context, el a menționat că există potențial Åi a lansat o provocare pentru Microsoft, dar Åi pentru restul sectorului IT&C, respectiv 1.000.000 de români alfabetizați digital În fiecare an. Ãn acest fel, România va putea atinge ținta pe care o setează Uniunea Europeană prin decada digitală până În 2030, Åi anume 80% dintre cetățenii Europei alfabetizați digital.
„De asemenea, apreciez al doilea element la Microsoft, cel de parteneriat. Åi vreau să vă mulțumesc că ați primit cu atâta deschidere spațiul digital comun Între România Åi Republica Moldova Åi că ne ajutați să extindem programele, bunele practici, soluțiile aplicabile În România, În Republica Moldova Åi cele din Republica Moldova În România. Pentru că nu mi-a fost jenă s-o spun. Chiar am fost mândru că din Republica Moldova putem lua exemple de bună practică Åi deja avem trei soluții În testare pe serverele noastre să le adaptăm Åi să le implementăm cât mai rapid În România. Apreciez Încrederea Microsoft În România, apreciez investițiile pe care le-ați făcut. Åi al 3-lea element Åi ultimul, dar cel mai important, pe care-l apreciez la Microsoft sunt oamenii„, a mai spus Sebastian Burduja.
Sursa: Agerpres.ro