Sebastian Burduja: finanțare de 37 milioane euro pentru modernizarea și dotarea cu echipamente necesare asigurării competențelor digitale în peste 1000 de biblioteci din țară

Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a declarat că la Biblioteca Central Universitară Carol I, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Competențe digitale de bază pentru cetățenii români”, derulat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și OIPSI.

Prin intermediul unei finanțări cu o valoare totală de 37.000.000 euro, vor fi modernizate și dotate cu echipamente pentru asigurarea competențelor digitale peste 1000 de biblioteci din întreaga țară. Grupurile țintă prevăzute în proiect sunt bibliotecari, persoane fără competențe digitale de bază, șomeri, comunități locale, cu precădere din mediul rural și urbanul mic.” a precizat ministrul.

De asemenea, ministru a transmis că Experții Băncii Mondiale vor realiza un curriculum destinat formării bibliotecarilor. Aceștia vor dobândi abilități esențiale astfel încât, la rândul lor, să poată susține cursuri în comunitate pentru dezvoltarea abilităților digitale.

‘Nu putem dezvolta servicii digitale relevante dacă nu avem competențe digitale pentru accesarea lor. Astăzi nivelul de alfabetizare digitală este la 25% din populație, iar până în 2030 trebuie să ajungem la 80%. Aceasta este ținta deceniului digital al Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că trebuie să alfabetizăm digital un milion de români în fiecare an. Mă bucur că bibliotecile din țară vor fi modernizate, echipate și vor atrage din nou un public interesat de carte și de competențe digitale pentru noua economie.

Mulțumesc doamnei Ana-Maria Bușoniu, echipelor OIPSI-ADR-MCID și echipei de experți ai Băncii Mondiale. Va ieși de aici un proiect frumos, iar România Viitorului va crește în toată țara, de la firul ierbii.” a mai declarat Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Sebastian Burduja 

Leave a Comment