Sebastian Burduja: În sectorul gazelor naturale, România este lider la nivel european și global

Media PNL

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat la deschiderea celei de a șasea ediții a conferinței internaționale „Romanian International Gas Conference 2023”, ce are ca temă principală “Securitatea energetică și noile tehnologii”.

Felicit organizatorii, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) pentru un eveniment devenit tradiție.

În sectorul gazelor naturale, România este lider la nivel european și global, nu de azi, de ieri, ci de peste 100 de ani — și așa trebuie să rămână. Câteva exemple de premiere la nivel european: prima conductă de transport al gazelor naturale din Europa (1914); primul oraş din Europa iluminat cu gaze naturale (1917);

Prima țară din Europa care a utilizat gazele naturale în scopuri industriale (1933). Mai recent, am fost prima țară care a exploatat gazele din Marea Neagră, iar din 2027 acestea ne vor asigura locul 1 între producătorii europeni, prin proiectul Neptun Deep.

Deținem toate resursele necesare, inclusiv resursa umană de top, pentru a continua să fim un exemplu pentru întreaga lume prin performanțele din acest sector strategic. Tranziția trebuie să fie nu doar verde, ci justă și inteligentă. Iar energia trebuie să fie în primul rând sigură, în al doilea rând la un preț competitiv și în al treilea rând cât mai verde.

În anii ce vor urma, avem un cuvânt greu de spus și în zona noilor tehnologii: biocombustibili, captare și stocare de dioxid de carbon, hidrogen, reactoare modulare de mici dimensiuni. Totul va fi bine. Iar dacă Neptun Deep va avea o dimensiune totală cât șase coloane ale infinitului, ține de noi să luăm aminte la cuvintele lui Constantin Brâncuși: “Una este să vezi până departe, alte este să mergi până departe.” a declarat ministrul.

Sursa: Facebook Sebastian Burduja

Distribuie articolul