Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Fără dosare cu șină, fără copii după acte, fără xeroxuri în instituțiile publice”

Eduard Turcu

Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a declarat că astăzi au fost adoptate două inițiative legislative cu ajutorul cărora dosarul cu șină va deveni istorie, iar cazierul judiciar va putea fi obținut și online.

Sebastian Burduja: „Fără dosare cu șină, fără copii după acte, fără xeroxuri în instituțiile publice. Toate acestea sunt posibile după victoriile de astăzi din Parlament! Marcați în calendar ziua de 7 decembrie pentru moartea dosarului cu șină și pentru posibilitatea legală, în premieră, de a obține cazierul judiciar online. Ambele susținute, practic, în unanimitate”.

„Am venit astăzi în Parlament să votez și să susțin de la tribună aceste proiecte vitale pentru modernizarea statului și pentru a face viața românilor puțin mai ușoară”.

„Am promis, încă de când am preluat mandatul de ministru, că voi face tot ceea ce ţine de mine pentru a pune digitalizarea în slujba românilor. Un obiectiv pe care îl am și în calitatea de deputat”, a subliniat liberalul.

Cazierul judiciar va putea fi obținut online

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a depus în septembrie, alături de George Tuță, deputat PNL, un proiect de lege prin care cetățenii ar putea să fie scutiți de drumurile făcute până la secția de poliție și să-l obțină în mediul online.

„În septembrie, am depus împreună cu George Tuță inițiativa legislativă care scutește românii de drumuri la secția de poliție pentru cazierul judiciar. Am tot vorbit despre asta în spațiul public, lucrăm în paralel și la soluția tehnică pentru eliberarea cazierului prin ghișeul.ro. În curând, țineți aproape”, a explicat Sebastian Burduja.

„Ma bucur că legea a fost votata aproape în unanimitate și le mulțumesc colegilor deputați. Vor putea pleca în vacanța parlamentară cu conștiința împăcată că, datorită votului lor, peste 2 milioane de români pe an vor avea viața un pic mai ușoară în relația cu statul”, a mai spus liberalul.

Fără dosare cu șină

Sebastian Burduja a subliniat și importanța votului dat în Camera Deputaților asupra inițiativei prin care instituțiile publice nu vor mai putea solicita celebrele dosare cu șină și alte copii.

„Tot astăzi a fost adoptată în Camera Deputaților, for decizional, legea care interzice dosarul cu șină și solicitarea de copii după documente la nivelul autorităților locale, universități, companii de utilități. Aceasta a avut un parcurs mai interesant și mai lung, despre care vă povestesc imediat”, a explicat liberalul.

Acesta a mai spus că „simbolic, interzicerea dosarului cu șină și a celebrelor copii care ne-au făcut viețile mai grele tuturor este un moment important in procesul de dărâmare a zidurilor dintre oameni și serviciile publice.

Este o victorie a cetățenilor, prin votul celor care îi reprezintă în cea mai importantă instituție a democrației”.

Puteți citi întregul comunicat aici.

sursă: Sebastian Burduja, Facebook

Distribuie articolul