Sebastian Burduja: Reconciliere istorică între IFIN–HH și EuroGammaS pentru proiectul laserului de la Măgurele

Media PNL

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja a fost la sediul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN–HH) de la Măgurele, unde a avut loc întâlnirea pentru finalizarea înțelegerii amiabile dintre IFIN-HH/ELI-NP și EuroGammaS (EGS) cu privire la situația conflictuală creată în 2018 privind contractul pentru furnizarea sistemului de fascicul gamma (GBS) din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).

Pasul de astăzi este unul istoric, care oferă perspectiva împlinirii depline a potențialului extraordinar pe care proiectul ELI-NP îl are nu doar pentru români, ci pentru întreaga omenire. Guvernul României a deblocat astfel, după un efort extraordinar de echipă, în plan diplomatic, administrativ și juridic, un blocaj care trena de cinci ani de azi. După ce recent am reușit să implicăm Universitatea Stanford în proiectul de la Măgurele, astăzi avem toate ingredientele pentru o reușită științifică fără egal, pe care România are onoarea să o prezinte Europei și lumii întregi.

Începând cu toamna anului 2020, încrederea reciprocă a fost recuperată treptat până la restabilirea unui parteneriat cu scopul de a rezolva problemele existente și de a extinde în continuare colaborarea științifică în interesul tuturor părților. Mulțumesc echipelor MCID, MIPE, IFIN-HH, ambasadorilor Franței și Italiei și bineînțeles profesorului Sorin Costreie, consilier al Premierului României și înalt reprezentant pentru proiectul ELI-NP.
Sunt convins că avem tot ceea ce ne trebuie pentru a avea cercetare de top acasă, în România. Un viitor premiu Nobel poate pleca de la cercetările de la Măgurele.

Educația este esențială pentru dezvoltarea economică. Educația nu este doar o politică socială, este și o politică economică. Școlile și universitățile sunt cele care pregătesc noile generații și le înzestrează cu aptitudinile necesare economiilor viitorului, mai digitalizate. Școlile și universitățile sunt cele care garantează oamenilor acces la locurile de muncă ale viitorului, la locuri de muncă bine plătite. De aceea, un oraș universitar și o regiune cu școli și facultăți bune vor atrage mereu investitori importanți.
Tranziția digitală și educația vor continua să joace un rol central în deciziile și pozițiile PPE din următorii ani.” a declarat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Sebastian Burduja 

Distribuie articolul