Sebastian Burduja: Sunt necesare investiții în digitalizare atât la ministere, cât și în partea mediului privat

Media PNL

Ministrul digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat la Braşov că sunt necesare investiții În digitalizare din partea ministerelor, dar şi a mediului privat, arătând că România este În continuare pe ultimul loc În Europa În ce priveşte digitalizarea economiei.

Ministrul, care a participat la Poiana Braşov, la Caravana antreprenorială, eveniment organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali, a lansat o provocare mediului de afaceri să investească În cercetare şi digitalizare.

I-am provocat să investească În cercetare-dezvoltare, dându-le exemplul Israelului, unde 5% din PIB este dedicat cercetării, Însă 90% din acest procent vine din mediul mediu privat, ori, la noi În țară, avem 0,5% din PIB, Împărțit cam 50-50% Între public şi privat şi, de asemenea, i-am rugat să promoveze instrumente de digitalizare În cadrul comunității de afaceri pentru că firmele mari au adoptat noile instrumente – de la un simplu website de prezentare până la modalități de vânzare online, alte companii mai mici nu sunt Încă acolo. Există facilități pe cercetare dezvoltare – activitatea este scutită, În codul fiscal, de anumite impozite şi taxe.

Anul trecut am clarificat ce Înseamnă activitate de cercetare şi astăzi avem un registru al evaluatorilor de cercetare – şi asta am promovat aici. În trecut, ANAF-ul venea şi se pronunța cu privire la aplicarea acestei facilități, adică spunea dacă o activitate este de cercetare sau nu, ceea ce nu este corect; azi, agenții economici au posibilitatea să-şi certifice această activitate şi să aibă această abilitate, predictibilitatea măsurilor pe care le iau şi să investească cu mai multă Încredere În cercetare“, a declarat Sebastian Burduja.

În context, ministrul a făcut referire şi la digitalizarea ANAF, spunând că această problemă nu se va rezolva În curând.

Anumite aspecte – spațiul privat virtual funcționează, adică ne putem plăti obligațiile față de ANAF În general În mediul online, acestea sunt aspectele simple, Însă aspectele complicate – legate de urmărire, de creşterea gradului colectare, nu sunt rezolvate şi România putea rezolva această problemă de mulți ani, doar că un alt guvern a decis Întreruperea unui program cu Banca Mondială, noi plătisem o parte din program pe asistență tehnică şi când să trecem la implementare guvernul a decis să nu mai facem program. Adică s-au pierdut nişte bani. Digitalizarea ANAF nici nu se va face de azi pe mâine, pentru că nu mai au procedură de achiziție. În ce priveşte achiziția pe digitalizarea ANAF, va dura 6 luni – un an de zile şi vorbesc În termeni foarte optimişti“, a menționat Sebastian Burduja.

Nu În ultimul rând, el a spus că sunt necesare investiții În digitalizarea ministerelor, menționând că, spre exemplu la Sănătate, ultimele s-au făcut În urmă cu zece ani.

Sursa: Facebook Sebastian Burduja

Distribuie articolul