Sebastian Burduja s-a întâlnit cu 3 dintre elevii care formează echipa RomSpace

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja a transmis faptul că a cunoscut trei dintre elevii geniali de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, care formează echipa RomSpace. Doi sunt într-a XII-a, unul va merge la MIT, altul probabil la Princeton. Al treilea e in clasa a X-a.

Au creat de la zero și din inițiativă pur voluntară ROM-2, care cel târziu la începutul lunii iunie va ajunge pe orbită într-o misiune la bordul unei rachete Space X. Va fi al doilea satelit 100% românesc lansat vreodată pe orbita Terrei. Pico-satelitul creat de elevii români are dimensiunea unui cub rubik (5x5x5 cm), o cameră de 2 megapixeli și cântărește 250 de grame.

Este efectiv înălțător să vezi cum tineri români de 15 ani dau dovadă de ambiție și inițiativă în domeniul tehnologiei. Au planuri și mai mari, iar în toamna acestui an vor să lanseze ROM-3, o versiune mai mare a satelitului lor, cu mai multe capabilități, cu rol de demonstrator pentru un program amplu ce va urma începând cu anul viitor. Realizarea acestui proiect necesită nu doar aprecierea noastră, ci și sprijin financiar sau de orice natură din partea celor care doresc să le susțină efortul: https://rom-space.ro/contact/

Ministerul nostru va susține toate aceste proiecte, le va conecta cu sistemul românesc de cercetare, inclusiv institutele noastre INCAS și COMOTI, și va promova mereu tinerii de perspectivă ai României. Împreună susținem România Viitorului!
PS Astăzi a fost lansată și misiunea JUICE a Agenției Spațiale Europene, unde am achitat toată datoria și ne-am recuperat anul trecut dreptul de vot. Drapelul României este pe racheta Ariane 5, pentru că țara noastră a contribuit la această misiune. Peste 8 ani sonda JUICE va ajunge la “lunile înghețate” ale planetei Jupiter.” a declarat Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Sebastian Burduja 

Leave a Comment