Sebastian Burduja: Vizită de lucru la Oradea și în județul Bihor, exemple de dezvoltare și excelență administrativă

Ministrul Cercetării, Sebastian Burduja fost într-o vizită de lucru la Oradea și în județul Bihor, exemple de dezvoltare și excelență administrativă.

Am început ziua cu o discuție informală despre Caravana Digitalizării și înrolarea în ghiseul.ro cu autorități locale din zona metropolitană Oradea.

Am continuat cu o discuție la Universitatea din Oradea și vizita în teren la șantierul Parcului Științific și Tehnologic Bihor, dezvoltat cu sprijinul Universității din Oradea. Acesta va oferi servicii de transfer tehnologic către agenții economici din domenii de specializare inteligentă precum: eco-nano-tehnologii și materiale avansate, tehnologii informaționale și de comunicații, sănătate, bioeconomie, mediu și schimbări climatice.

Am discutat despre procedura de acreditare a PST Bihor, despre o colaborare cu Institutele Naționale de Cercetare-Dezvoltare aflate în coordonarea MCID și despre finanțarea Parcurilor de Specializare Inteligentă. Cheia dezvoltării este transferul rezultatelor cercetarii în economia reală, iar Bihorul are toate atuurile să devină un reper și din această perspectivă.
Am participat la festivitățile prilejuite de ziua Oradiei. 104 ani de la intrarea trupelor armatei române, sub conducerea marelui General Traian Moșoiu. Momente de mare încărcătură sufletească.

Apoi am fost la Călățea, unde am inaugurat o investiție finanțată din fonduri structurale de ministerul nostru și ADR-OIPSI, pentru acces la servicii de internet în bandă largă în zonele albe. Avem de terminat anul acesta câteva zeci de investiții finanțate din POC.
Am încheiat ziua la Primaria Oradea cu lansarea ghidului aferent investiției din PNRR de 94 milioane euro. Până la final de 2025 vom conecta 945 de localități din zone albe, asigurând practic internet de mare viteză pentru peste 99% dintre români.

Îi mulțumesc domnului Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, domnului Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, domnului prefect Dumitru Țiplea și tuturor celor care construiesc la Bihor România prezentului, dar și România Viitorului. Înainte, împreună.” a declarat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Sursa: Facebook Sebastian Burduja

Leave a Comment