Secretarul de Stat Diana Baciuna a participat la deschiderea oficială a Zilelor Filmului Istoric

Diana Baciuna, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii, a participat la deschiderea oficială a Zilelor Filmului Istoric.

Diana Baciuna: „La invitația dlui dr. Gabriel Moisa, director la Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, am participat la deschiderea oficială a Zilelor Filmului Istoric, alături de dl Krizbai Béla, director adjunct în cadrul Arhivei Naţionale de Filme și dna Adina Rențea, manager cultural. Proiectul pilot intitulat “Zilele Filmului Istoric” are rolul nu numai de a stimula cultura cinematografică, readucând-o în fața publicului, ci şi de a educa şi a forma opinii cu privire la folosirea artei şi culturii în perioada regimului comunist, ca instrument de manipulare și tehnică de răspândire a propagandei”.

„În zilele de 23 și 24 martie, în cadrul evenimentelor, au rulat “Puterea și adevărul” (1972) și “Buzduganul cu trei peceți” (1977), după fiecare proiecție desfășurându-se dezbaterea “Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă și manipulare?”, la care au participat dr. Cristian Tudor Pooescu, dr. Virgil Țârău, dr. Marian Țuțui. În mesajul transmis, am evidențiat faptul că, într-o perioadă de tristă amintire pentru noi, românii, exprimarea artistică în diversele ei forme – literatură, teatru, cinematografie, artă plastică – a fost condiționată ca sens şi conținut de rigorile regimului”, a spus liberala.

„În ciuda momentelor dificile pentru păstrarea integrității culturii române, astăzi avem oportunitatea de a învăța din greşelile trecutului, de a pune arta pe locul pe care îl merită şi de a respecta şi onora actul artistic așa cum se cuvine”, a transmis Secretarul de Stat.

sursă: Diana Baciuna, Facebook

Leave a Comment