Secretarul de Stat Diana Baciuna: România și Polonia organizează pentru prima dată în istorie un sezon cultural bilateral în 2024-2025

Eduard Turcu

România și Polonia organizează pentru prima dată în istorie un sezon cultural bilateral în 2024-2025, conform declarațiilor făcute de Diana Baciuna, Secretar de Stat la ministerul Culturii.

„În aceste zile, mă aflu într-o vizită de lucru la Varșovia, în Polonia, pentru a celebra colaborarea remarcabilă între România și Polonia, două națiuni cu o bogată moștenire culturală și istorică, care se unesc pentru a promova valorile culturale și legătura de prietenie dintre ele. Ieri, am participat la Conferința de presă care marchează debutul sezonului cultural România-Polonia, inițiativă decisă de prim-miniștrii celor două state în 2023, cu obiectivul de a aduce în prim-plan diversitatea și bogăția culturilor noastre, celebrând valorile comune”, a spus Diana Baciuna.

Liberala a afirmat că seria marilor evenimente românești din cadrul Sezonului va fi deschisă de expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc”, cu lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al României. Retrospectiva găzduită de Muzeul Național din Gdańsk va prezenta pentru prima dată publicului polonez opere reprezentative ale fondatorului picturii moderne românești.

Startul sezonului polonez în România va fi dat de expoziția „Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski” la Muzeul Brukenthal din Sibiu

Conform acesteia, startul sezonului polonez în România va fi dat de expoziția „Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski” la Muzeul Brukenthal din Sibiu, care are în centrul său picturi, gravuri și fotografii inspirate de frumusețea peisajelor carpatice.   Printre frumoasele evenimente organizate în cadrul Sezonului românesc în Polonia amintim expozițiile: „Dacia, regatul aurului și argintului”, la Muzeul Național din Cracovia, și „Comori și ritualuri în Evul Mediu românesc”, la Muzeul Național din Gdańsk, ambele organizate de Muzeul Național de Istorie a României; expoziția monografică Iosif Király la Fotofestiwal Łódź și expoziția „România în secolul XX. Colecția de artă Ovidiu Șandor”, la Centrul Internațional pentru Cultură din Cracovia, o explorare a istoriei secolului trecut prin lentila artei.

„Publicul românesc va putea admira operele unor artiști polonezi excepționali: Tadeusz Kantor, la Muzeul Național de Artă a României, cu lucrări din colecția Muzeului de Artă Contemporană din Cracovia (MOCAK); Wojciech Fangor, la Muzeul de Arte Vizuale din Cluj-Napoca, cu picturi din colecția Muzeului Național din Gdańsk, sau Jerzy Nowosielski, la Palatul Culturii din Iași, cu uleiuri din fondul Muzeului Național din Cracovia”, a precizat Secretarul de Stat.

Aceste evenimente subliniază colaborarea strânsă dintre ministerele culturii, institutele culturale  și instituțiile muzeale din ambele țări, arătând cât de mult ne valorizăm reciproc patrimoniul cultural și istoric, artiștii și diversitatea.

„Mulțumim tuturor celor care au contribuit la înfăptuirea acestui sezon cultural, deopotrivă insitituțiilor românești și partenerilor noștri polonezi. Ne dorim ca Sezonul Cultural România-Polonia să ne inspire și să aducă noi descoperiri, celebrând legătura istorică profundă, solidaritarea și respectul reciproc dintre națiunile noastre”, a transmis Diana Baciuna.

sursă: Diana Baciuna, Facebook

Distribuie articolul