Secretarul de Stat George Lazăr a reprezentat România la Conferința “Provocările securității în Europa”

Eduard Turcu

George Lazăr, Secretar de Stat în ministerul Energiei, a reprezentat România la Conferința “Provocările securității în Europa”, în cadrul panelului “Securitatea energetică regională în umbra războiului din Ucraina”.

Conferința a avut loc la Zagreb şi a fost organizată de RACVIAC – Centre for Security Cooperation, în parteneriat cu Konrad Adenauer Stiftung Office din Croația şi George C. Marshall European Center for Security Studies.

George Lazăr: „Pe această cale, vreau să îi adresez mulțumirile mele pentru invitație, excelenței sale, domnul ambasador Constantin-Mihail Grigorie, director al RACVIAC”.

„Am avut plăcerea de a asculta punctele de vedere asupra problemelor din zona energiei şi a securității climatice ale unor experți de renume, precum domnul profesor dr. Matthew Rhodes, domnul Ivan Anušić, Ministrul Apărării din Croația, doamna dr. Christina Krause, conducătoarea Departamentului de Afaceri internaționale și de securitate, în cadrul Konrad-Adenauer-Stiftung, Berlin şi alți specialişti cu multă expertiză în aceste domenii”, a spus liberalul.

Discuțiile s-au axat şi pe rolul României ca actor energetic important în contextul est-european

„De asemenea, am purtat o discuție foarte bună cu Înaltul Oficial al Apărării, domnul colonel al Armatei Statelor Unite, Scott McLearn, pe care mi-a făcut plăcere să îl cunosc şi cu care voi menține legătura. Discuțiile din aceste zile s-au axat şi pe rolul României ca actor energetic important în contextul est-european. În calitate de reprezentant al Ministerului Energiei – România, am transmis evaluările oficiale ale instituției şi perspectivele pe care domnul ministru, Sebastian Burduja, le-a oferit prin activitatea noastră pentru sectorul energetic”, a precizat Secretarul de Stat.

Acesta a mai subliniat că „datorită mixului de energie diversificat și echilibrat, bazat în principal pe resurse interne, România este un furnizor de securitate energetică la nivel regional, reușind să obțină una dintre primele poziții în UE în ceea ce privește dependența redusă de combustibil importat. Ne bazăm pe o combinație de hidro, nuclear, gaz, surse regenerabile și cărbune, cu un calendar clar pentru renunțarea la cărbune și înlocuirea cu surse mai durabile”.

„Pentru România, cooperarea regională este importantă și credem că ar trebui depuse mai multe eforturi pentru a integra statele regiunii în sistemul de securitate și solidaritate energetică. Îmi doresc să continuăm să avem dezbateri productive despre provocările și oportunitățile cu care se confruntă țările din Europa de Sud-Est în domeniul securității energetice, cum s-a întâmplat şi în aceste zile, la cele mai ridicate standarde, la Zagreb”, a declarat George Lazăr, Secretar de Stat în cadrul ministerului Energiei.

sursă: George Lazăr, Facebook

Distribuie articolul