Secretarul de Stat Irinel Ionel Scrioșteanu a fost pe șantierul Lotului 3 al Autostrăzii Bacău – Pașcani (Autostrada Moldovei A7)

Eduard Turcu

Irinel Ionel Scrioșteanu, Secretar de Stat la ministerul Transporturilor, a fost pe șantierul Lotului 3 al Autostrăzii Bacău – Pașcani (Autostrada Moldovei A7), unde se construiește cel mai mare și primul nod rutier turbion din România, situat la intersecția A7-Autostrada Moldovei cu Autostrada Unirii A8, asigurând astfel relațiile de trafic între cele două autostrăzi.

La acest moment se efectuează, în principal, următoarele lucrări:

  • se află în curs de finalizare lucrările de decopertare vegetală pe traseul autostrăzii și al bretelelor de legătură aferente nodurilor rutiere (80%)
  • se execută lucrări de umpluturi la corpul autostrăzii
  • se execută lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare
  • se execută lucrări de forare piloți pentru structuri (viaducte, poduri și pasaje)
  • se execută lucrări de relocare a rețelelor de utilități publice

Iar constructorul a mobilizat, în această zi de sâmbătă, 1050 muncitori și 345 utilaje pe toate cele 3 loturi aferente Autostrăzii Bacău – Pașcani.

Nodul rutier dintre cele 2 autostrăzi este localizat la sud de Pașcani, mai exact pe raza U.A.T.-urilor Stolniceni-Prăjescu și Pașcani, se va întinde pe o lungime de cca 2 km și o suprafață de 220 hectare și va cuprinde, în principal:

  • 8 bretele, proiectate la viteza de 80 km/h
  • 12 pasaje (8 pasaje aferente A7 și 4 pasaje aferente A8)
  • 5 podețe

Secretarul de Stat a afirmat că lucrările acestui nod rutier de tip turbion fac parte din Lotul 3: Mirceşti (jud.Iaşi)- Paşcani (jud.Iaşi), care are o lungime de 28,09 km și prevede construcția 3 noduri rutiere, 7 poduri, 2 pasaje și 32 de podețe.

De asemenea, conform declarațiilor făcute de liberal, valoarea contractului este de 1,76 miliarde lei, fără TVA, finanțare asigurată din fonduri europene nerambursabile prin PNRR, iar durata contractului este de 30 luni.

„Totodată, pe șantier am avut o întâlnire de lucru și cu autoritățile locale din Iași, cu care am discutat despre evoluția lucrărilor dar și despre relocarea DJ208L la sudul nodului rutier turbion, întrucât acesta se suprapune cu lucrările nodului rutier. La această întâlnire au participat domnii Costel Alexe – președintele Consiliului Județean Iași, Lucian Rusu – secretar general adjunct al Guvernului României, Alexandru Muraru – deputat de Iași și Sorin Năcuță – deputat de Iași, cărora le mulțumesc pentru colaborare, sustinere și implicare în dezvoltarea acestui proiect major de infrastructură, încă din 2020”, a spus Irinel Ionel Scrioșteanu.

Acesta a declarat că Autostrada Moldovei A7 este prima autostradă a României aflată integral în execuție, pe toți cei 320 km, 13 din 13 loturi, iar la final, va lega Moldova de Muntenia și prin infrastructură rutieră. Este, de asemenea, prevăzută în Programul Investițional 2021-2030 pentru dezvoltarea infrastructuii de transport din România, elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021.

sursă: Irinel Ionel Scrioșteanu, Facebook

Distribuie articolul