Secretarul de Stat Irinel Ionel Scrioșteanu: Au început lucrările la noua magistrală de metrou M6 (1 Mai – Otopeni)

Eduard Turcu

Astăzi au început lucrările la noua magistrală de metrou M6 (1 Mai – Otopeni), prima magistrală care traversează granița Capitalei în județul Ilfov, conform declarațiilor făcute de Irinel Ionel Scrioșteanu, Secretar de Stat în cadrul ministerului Transporturilor.

Secțiunea 1 a M6 are o lungime de 6,6 km și 6 stații, fiind cuprinsă între stația 1 Mai (existentă) și stația Tokyo (zona comercială Băneasa), după cum urmează:

  • 1 Mai (existentă)
  • Pajura
  • Expoziției
  • Piața Montreal
  • Gara Băneasa
  • Aeroport Băneasa
  • Tokyo

„Constructorul acestei secțiuni este Alsim Alarko – Makyol, iar în prima fază, se realizează organizarea de șantier și relocarea utilităților de la stațiile Tokyo și Aeroport Băneasa, urmând ca în câteva luni să fie introduse în subteran cele două instalații de foraj tip TBM prin intermediul stației Tokyo. Utilajele vor fora în paralel cele două fire de tunel, până la joncțiunea cu Magistrala M4 (în zona stației 1 Mai), acolo unde vor fi și extrase din subteran cele două instalații de forat tip TBM”, a spus liberalul.

Noua linie de metrou M6 va avea un traseu de 14,2 km și va cuprinde 12 stații, care sunt împărțite în două secțiuni, având ca punct comun stația Tokyo, care permite astfel abordarea în paralel a săpării tunelului, din două direcții cu utilajele TBM și, ulterior, contractarea unitară a lucrărilor de semnalizăre, finisaje și de achiziții material rulant.

Secretarul de Stat a afirmat că Magistrala M6 va fi parte a unei noi diametrale nord-sud la nivel de metrou, odată cu finalizarea lucrărilor secțiunii M4 de la Gara de Nord la Gara Progresu din Jilava, dar ceea ce este foarte important este faptul că nu va fi nevoie să schimbăm metroul la Gara de Nord sau 1 Mai, ci de la Jilava sau Otopeni se va merge direct. Prin această diametrală nord-sud se va face joncțiunea și cu celelalte magistrale de metrou, inclusiv cu stațiile viitorului tren metropolitan de la Gara Progresul, Gara de Nord, Gara Basarab și Șoseaua Odăi (DNCB).

„Acest proiect al Magistralei M6 este unul pe care l-am susținut de la bun început și reamintesc faptul că în ședința de Guvern din 2 octombrie 2021 am deblocat Secțiunea 2 a Magistralei M6, iar la data de 19 octombrie 2021 a fost lansată licitația pentru execuție”, a declarat Irinel Ionel Scrioșteanu, Secretar de Stat la ministerul Transporturilor.

sursă: Irinel Ionel Scrioșteanu, Facebook

Distribuie articolul