Secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu despre măsurătorile pe Bâstroe: Echipele sunt pregătite, dar nu începem nicio măsurătoare fără acordul părții ucrainene

Badila Antonia

Secretarul de stat al Ministerului Transportului Irinel Ionel Scrioșteanu susțne că în continuare așteaptă acordul scris al părții ucrainiene pentru a finaliza măsurătorile de pe Canalul Bâstroe.

,,Așteptăm avizul MAPN din Ucraina, în așa fel încât să fim în siguranță cu navele, echipamentele și personalul pe care l-am deplasat în zona Chilia. Aici, vorbim de o măsurătoare, în principal, pe Chilia și, secundar, pe partea de Canal Bâstroe, pentru că se vizează măsurători pe ambele.

Aseară am avut o nouă întâlnire trilaterală în sistem online cu Comisia Europeană și partea ucraineană. Le-am comunicat dacă mai sunt necesare informații suplimentare despre desfășurarea măsurătorilor. Ne-au spus că informațiile sunt suficiente dar, în continuare, așteptăm acest aviz de la Ministerul Apărării din Ucraina.

Echipele sunt pregătite, dar nu începem nicio măsurătoare fără acordul părții ucrainene. Nici pe partea românească, nici pe partea ucraineană.

Brațul Chilia reprezintă graniță comună și este foarte important să se desfășoare în condiții optime. Într-adevăr, s-ar putea face pe partea românească, dar este optim să se desfășoare concomitent pe Brațul Chilia, măsurători, cu acceptul părții ucrainene.

Ceea ce este cel mai important este ca așa cum am comunicat după aceea rundă trilaterala de negocieri din Ucraina, orice forma de dragare s-a interrupt, nu se mai efectuează niciun fel de dragaj, ceea ce înseamnă ca nu mai avem niciun fel de presiune suplimentară față de ceea ce s-ar putea intampla acolo. În baza masuratorilor pe care mai devreme sau mai tarziu o sa le efectuam, vom vedea dacă sunt măsuri de luat si dacă sunt măsuri , care sunt acelea.

In 10 zile estimăm ca finalizam masuratorile si pe Chilia si pe Bîstroe, urmand ca in maxim 10 zile de la terminarea măsurătorilor sa se efectueze si interpretarea acestora, atunci vom avea si rezultatul final.”, declară secretarul de stat al Ministerului Transportului Irinel Ionel Scrioșteanu.

Distribuie articolul