Secretarul de Stat Sorin Banciu răspunde întrebarii despre contribuția femeilor la politicile publice din domeniul sustenabilității

Constantinescu Denisa

Secretarul de Stat Sorin Banciu a onorat invitația Președintelui României, ES dl. Klaus Iohannis, la un eveniment care a pus în prim plan femeile în general și în special pe cele care lucrează în domeniul sustenabilității.

“De-a lungul anilor, am fost privilegiat să văd foarte rar fața gri a discriminărilor de gen, etnie sau alte caracteristici care ne fac de fapt mai diverși, mai creativi și extraordinari împreună. Am lucrat și lucrez în echipe mixte, unde am întâlnit colege, colaboratoare, șefe și coordonatoare, unde am fost evaluat pe baza performanțelor mele și am replicat acest lucru, la rândul meu, dincolo de stereotipuri și alte prejudecăți.

În mediul ONG, la Bruxelles, în mediul diplomatic și în domeniul protejării naturii am fost privilegiat să întâlnesc foarte multe persoane cu abilități deosebite ce transmiteau putere, încredere și dorință de implicare, de schimbare. Retrospectiv, da, majoritatea dintre acestea erau și sunt doamne. Cine știe, poate chiar dețin un atuu beneficiind de așa numitele soft-skills care le fac mai puternice, mai atente, mai colaborative, mai comunicative și mai dornice de implicare decât bărbații. Nu știu, nu sunt un expert pe acest domeniu. Dar ce știu sigur este că aceste competențe sunt cruciale în socieatea modernă, iar doamnele pe care le-am întalnit au arătat că sunt perfect adaptate timpului în care trăim.

Iar când vorbim despre sustenabilitate, despre grija față de mediu sau despre natură, toate aceste aptitudini sunt cu atât mai utile.

Mai mult, nu cred că femeile au o constituție mentală și spirituală care le predispune la îngrijire și ocrotire, o constituție care le-ar lipsi cumva bărbaților. Cred, în schimb, că femeile dobândesc aceste calități încă din copilărie, când sunt învățate să se comporte “ca niște fete” și când le este permis să își exprime emoțiile, pentru că, din păcate, în societatea în care trăim, emoțiile sunt considerate un lucru eminamente feminin.

Așadar, nu e de mirare că femeile înțeleg într-un mod profund interacțiunile dintre toate formele de viață de pe Planeta noastră și empatia lor dezvoltată precoce le aduce aproape instinctiv către cariere în domeniul ocrotirii mediului, al sustenabilității, al științelor vieții.

Acum, pot să afirm cu bucurie că acest lucru este foarte evident la Ministerul Mediului- România, Apelor și Pădurilor, unde cu excepția colegilor care se ocupă de domeniul pădurilor și care sunt predominant bărbați, celelalte domenii sunt gestionate aproape în exclusivitate de doamne.

Am onoarea și plăcerea de a lucra zi de zi cu ele și am în fiecare zi ceva de învățat de la colegele mele. De cele mai multe ori, îmi fac munca cu plăcere și asta se datorează în mare parte și doamnelor de la MMAP cu care încercăm să rezolvăm provocările imense din acest domeniu atât de important.

Și, ca să răspund pe final întrebării despre contribuția femeilor la politicile publice din domeniul sustenabilității, aș spune simplu: fără efortul acestor doamne, parte din ele prezente aici și pe care le salut și le felicit încă odată, sustenabilitatea ar fi o noțiune pur teoretică și element de discurs public, fără esență, fără viață.

Așadar, astăzi, aș mulțumi sincer tuturor doamnelor care fac din sustenabilitate un mod de viață și aș transmite tuturor o primăvară cât se poate de verde” a declarat Secretarul de Stat Ionuț Sorin Banciu pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul