Semnarea acordurilor de înfrățire între Bistrița și orașele Ungheni și Soroaca din Republica Moldova

Constantinescu Denisa

Municipiul Bistrița s-a înfrățit cu două orașe din Republica Moldova – Soroca și Ungheni. Acordurile de înfrățire au fost semnate joi, de Ziua Națională a României, la Primăria Bistrița fiind organizată o ședință solemnă a Consiliului Local.

Acordurile au fost semnate de primarii celor trei orașe, loan Turc – Bistrița, Alexandru Ambros – Ungheni și Lilia Pilipeţchi – Soroca.

”Mă bucur enorm pentru că trăim împreună un asemenea moment, protagoniști și martori. Nu cred că e nevoie de foarte multe cuvinte pentru a accentua ceea se întâmplă astăzi aici. Astăzi, 1 decembrie 2022, semnăm la Bistrița, de Ziua Națională a României, acorduri de înfrățire atât cu municipiul Ungheni, cât și cu municipiul Soroca. Este un moment cât se poate de fast. E ușor să vorbim despre deziderate, despre idealuri, dar este important să și facem anumite lucruri. Am ajuns prima oară la Ungheni şi totodată în Moldova pe data de 24 februarie, exact când a început războiul din Ucraina. Am rămas puțin la Ungheni, sub presiunea evenimentelor, dar suficient de mult ca să înțeleg profilul, personalitatea domnului primar Ambros și să mă conving de modul în care se dezvoltă oraşul Ungheni. (…) Am avut bucuria să mă reîntorc la Ungheni de Ziua Naţională a Republicii Moldova, pe 27 august. (…) Atunci am avut bucuria să o cunosc personal pe doamna Maia Sandu. Am plecat de la Ungheni la Soroca, vechi oraş românesc, pe Nistru. (…)  Am găsit și acolo o vână românească, cât se poate de puternică și autentică. Țin să spun un lucru cât se foarte de ferm. Noi astăzi încheiem acorduri de înfrățire, dar nu doresc ca aceste acorduri să fie forme fără fond, eu mă feresc de aceste pseudo-evenimente pentru că timpul vieții e scurt și trebuie cu adevărat să facem lucruri care să conteze, care să se vadă şi care să rămână. De aceea, vă asigur că vom face tot ceea ce ține de noi pentru ca aceste acorduri să aibă conținut, pe toate palierele, inclusiv pe palier economic”, a spus primarul Bistriţei, loan Turc.

La rândul său, primarul din Ungheni, Alexandru Ambros, a precizat: ”Suntem foarte mândri că putem să sărbătorin Ziua Naţională a României împreună cu fraţii noştri, la Bistriţa. Noi, cei din stânga Prutului, cei de la Ungheni, să știți că privim cu mare respect și gratitudine către România, pentru că tot timpul am simţit umărul fraţilor noştri din România, am simţit sprijinul dumneavoastră şi la bine şi la rău, ajutoarele pe care ni le-ați oferit şi de aceea vă iubim. (…) Lista de ajutoare este lungă, dar nu doar din acest motiv iubim România. lubim România pentru că vorbim aceeaşi limbă, iubim România pentru că avem aceeaşi istorie, avem același trecut comuni, aceleaşi tradiţii, lucru care ne face să fim mândri. (…) Astăzi semnăm un acord de înfrățire între municipiul Ungheni și Bistrița. (…) Bistrița este cel de-al șaselea oraș din România cu care ne înfrățim. Noi suntem deja fraţi, acum înfrăţim localităţile în beneficiul cetăţenilor. (…) Noi vedem această colaborare ca o punte nouă, un pod imaginar pe care îl construim pentru ca tot mai multă lume din Ungheni și Bistrița să poată merge pe acest pod cât mai multă lume. Acest pod trebuie să fie bidirecțional, în două sensuri, ceea ce înseamnă că noi, cei de la Ungheni, suntem gata să primim din experienţa dumneavoastră, dar, la rândul nostru, avem şi noi ce să oferim”. 

Primarul din Ungheni i-a oferit apoi primarului Ioan Turc un covor imprimat cu chipul lui Ștefan cel Mare, dar și un tablou reprezentând cea mai veche biserică din Ungheni.

Totodată, primarul orașului Soroca, Lilia Pilipeţchi, a spus: “Sunt emoționată și bucuroasă să vă spun astăzi ”Bine v-am găsit, fraţilor!”. A fi frate înseamnă cu mult mai mult decât să crești și să trăiești împreună. Relația fraților arată în timp o legătură mult mai strânsă. Spre acest lucru tindem și noi. Vrem o legătură strânsă de colaborare cu dumneavoastră, bistrițenii, pe termen lung și pentru avantaje de ambele părți. (…) Avem speranța că putem spera și noi la un destin mai modern. Simt că acest lucru se va întâmpla. Primiţi îmbrăţişările comunităţii noastre, ale sorocenilor dragi. (…) Vă spunem un mare mulțumesc și vă iubim din întreg sufletul”. 

Primarul Lilia Pilipeţchi i-a oferit primarului loan Turc o icoană şi o miniatură reprezentând Cetatea Soroca.

Primarul loan Turc le-a înmânat oaspeților o lucrare care îl înfățișează pe Andrei Mureşanu, semnată de sculptorul Mircea Mocanu.

La evenimentul organizat de Primăria Bistrița au participat parlamentari, oficialități județene și locale, consilieri locali, directori de instituții deconcentrate, preoți, dar și oaspeți din Republica Moldova.

Orașul Bistrița mai este înfrățit cu orașe din Franța, Austria, Israel, Polonia și chiar Statele Unite ale Americii.

Distribuie articolul