Senatoarea Lucica Muntean inițiază reglementarea Codului de procedură penală privind drepturile copilului

Senatoarea Lucica Dina Muntean a inițiat o lege care a fost votată în Parlamentul României și va merge la promulgare.

“Împreună cu colegii mei, membri ai Comisiei de anchetă pentru cercetarea abuzurilor sexuale și fizice de orice fel împotriva copiilor din centrele rezidențiale aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, am inițiat o lege care a fost votată în Parlamentul României și va merge la promulgare.

Este vorba de modificarea Codului de procedură penală prin care aducem o reglementare necesară cadrului de audiere a copilului, în cazuri în care are calitatea de persoană vătămată sau de martor, pentru a i se asigura integritatea psiho-emoțională și pentru a se evita orice posibilă traumatizare a lui.

Sprijiniți de această lege, copiii abuzați sau copiii martori ai unui abuz din casele de copii vor putea depune mărturie fără să se mai teamă. Până acum, ei mergeau la audieri însoțiți de reprezentantul instituției în care s-a produs abuzul și din acest motiv nu aveau curajul să vorbească, fiindu-le teamă de urmări.

Prin legea propusă lucrurile se schimbă!

În cazul în care cel care îl însoțește la audieri pe copilul în vârstă de până la 14 ani are calitatea de suspect, inculpat, persoană vătămată, martor în cauză ori în ceea ce-l privește există suspiciunea rezonabilă că poate influența declarația minorului, organul judiciar stabilește alte persoane.

În felul acesta audierea copilului are loc în prezența unui reprezentant al autorității tutelare sau a unei rude cu capacitatea deplină de exercițiu, precum și în prezența unui psiholog, care va consilia minorul pe tot parcursul audierilor. Aceeași procedură de aplică și în cazul în care copilul este audiat în calitate de martor al unui abuz.

Încercând să facem tot ceea ce contează pentru siguranța copiilor, dorim să conștientizăm familiile, școlile, comunitățile și centrele de asistență socială și protecția copilului despre necesitatea de a-și uni eforturile în lupta împotriva abuzurilor de orice fel, care pot aduce grave atingeri minorilor, influențându-le viitorul și întreaga viață” a declarat Lucica Dina Muntean pe pagina sa de Facebook.

Leave a Comment