Senatorul Cristian Chirteș: Proiectul de lege privind asociațiile și fundațiile a fost adoptat de Guvern

Denis

Senatorul Cristian Chirteș a anunțat faptul că proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații a fost adoptat de Guvern și va fi trimis către Parlament.

„Este un pas foarte important pentru digitalizarea și debirocratizarea domeniului. Proiectul de lege este rezultatul a doi ani de dezbateri și zeci de întâlniri cu beneficiarii lui, reprezentanții mediului asociativ.

În acest sens, asociațiile și fundațiile sunt actori esențiali pentru protejarea drepturilor și libertăților cetățenești, având un rol crucial pentru funcționarea democrației și a societății românești, iar guvernul a păstrat regulile de sponsorizare, ceea ce înseamnă că atât companiile, cât și micro-întreprinderile și persoanele fizice pot susține cauze în care cred sau servicii sociale ori de sănătate insuficient furnizate de către stat.”, transmite Cristian Chirteș, senator PNL.

Modificările esențiale din cuprinsul actului normativ sunt:

  • Prevede un Registru Unic al asociațiilor și fundațiilor, modern, care să conțină informații adecvate, corecte și actualizate
  • Toate procedurile legate de instanță se vor putea realiza și prin e-mail
  • Debirocratizarea procedurilor: în 7 zile se va putea înființa o asociație/fundație
  • Fără cenzori/ comisii de cenzori pentru ONG-uri (Numai asociațiile al căror activ patrimonial depășește 16.000.000 de lei vor mai avea obligația numirii unei comisii de cenzori.)
  • Se va elimina necesitatea depunerii de documente (hârtii) la care statul are acces pentru obținerea statutului de utilitate publică. Vor fi depuse doar acele documente la care autoritatea nu are acces prin Registru.

Sursa: Facebook Cristian Chirteș

Distribuie articolul