Senatorul Mihail Veștea: Îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor publice este o condiție pentru aderarea la OCDE

Senatorul Mihail Veștea: Îmbunătățirea guvernanței corporative a întreprinderilor publice este o condiție pentru aderarea la OCDE

Senatorul Mihail Veștea a anunțat faptul că la inițiativa Guvernului, Comisia de Administrație a Senatului a votat varianta mult îmbunătățită a proiectului de act normativ care reglementează guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.

Proiectul a trecut, de asemenea, de votul plenului Senatului și merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

“Guvernul a trimis acest proiect în Parlament la finalul anului trecut, ca urmare a asumării reformei acestui domeniu, de altfel jalon în PNRR și condiție pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Am avut multe discuții pe marginea acestuia și am lucrat mult pe textul legii, iar din grupul de lucru constituit la nivelul SGG au rezultat mai multe amendamente pe care le-am preluat în Comisia de Administrație. Dincolo de obiectivul asumat în PNRR și OCDE, România trebuie să facă progrese în îmbunătățirea guvernanței întreprinderilor la care statul este acționar, altele decât serviciile de utilitate publică. Activitatea acestora trebuie eficientizată, redusă politizarea și monitorizată îndeplinirea obiectivelor de management. La fel de importantă este stabilirea unei structuri clare de asumare a responsabilității în cadrul administrației publice”, a declarat senatorul PNL de Brașov, Mihail Veștea.

Printre schimbările imediate aduse de noul proiect de act normativ sunt separarea funcției de reglementare de funcția de coordonare a proprietății statului sau a unităților administrativ-teritoriale în calitate de acționari; elaborarea unei politici de proprietate și stabilirea rolului statului si al unităților administrativ-teritoriale în conducerea întreprinderilor publice, dar și înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice.

Sursă: Facebook PNL Brașov

Leave a Comment