Senatorul Viorel Badea: Propunere pentru fondul de asistență tehnică și financiară pentru dezvoltare în Republica Moldova

Denis

Senatorul Viorel Badea a anunțat faptul că a depus o propunere legislativă privind înființarea fondului de asistență tehnică și financiară pentru dezvoltare destinat autorităților locale din Republica Moldova.

  • Propunerea legislativă privind înființarea fondului de asistență tehnică și financiară pentru dezvoltare destinat autorităților publice locale din Republica Moldova a fost depusă recent la Biroul permanent al Senatului.
  • Scopul propunerii este facilitarea accesului autorităților locale din Republica Moldova la fondurile puse la dispoziție de statul român, prin înfrățirea localităților de peste Prut cu localități din România care să ofere expertiză tehnică pentru implementarea proiectelor.
  • Autoritățile locale din Republica Moldova vor putea accesa direct fonduri din România, fără intermedierea administrației centrale sau aprobarea proiectelor de către Chișinău înainte de depunerea cererii.

„Acest demers vine în urma numeroaselor consultări pe care le-am avut cu aleși locali de peste Prut, și vizează facilitarea procesului de accesare a fondurilor puse la dispoziție de statul român, cu condiția ca localitățile de peste Prut să fie înfrățite cu localități din România care să asigure expertiză tehnică pentru implementarea proiectelor de către beneficiari.

Prin această inițiativă, autoritățile locale din Basarabia vor putea accesa direct fonduri din România, fără ca acestea să mai treacă prin administrația centrală și fără ca proiectele lor să fie aprobate de Chișinău înainte de depunerea cererii de acordare a finanțării. În acest fel, ne asigurăm că statul român va finanța proiecte necesare si dorite de comunitate, iar banii alocați vor contribui în mod direct la îmbunătățirea calității vieții din satele de peste Prut.”, transmite Viorel Badea, senator PNL.

De asemenea, liberalul precizează că: „Valoarea maximă a unui proiect este de 100.000 de euro, beneficiarii din Republica Moldova trebuind să asigure o cofinanțare de minim 5% din valoare.”

Sursa: Facebook Viorel Badea

Distribuie articolul